streda 6. decembra 2017

Radíme: Čítajte etikety a pýtajte sa na zloženie potravín

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami je potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj obsahu nákupných košíkov. Potvrdili to tisíce kontrol zamerané na potraviny, ktoré konzumujeme počas Vianoc a Nového roku. 

Medzi zistené nedostatky patril opäť predaj potravín po uplynutí minimálnej trvanlivosti, predaj klobásy a salámy bez dokladu o pôvode či problémy s čerstvosťou pri ovocí a zelenine - najčastejšie išlo o jablká, banány, paradajky, papriky. Vo vlašských orechoch sa nachádzal napr. nadlimitný počet škrupín. Prekročené množstvo chemických látok našli inšpektori vo včelom mede kvetovom. Podobne ako vlani neuvádzali niektorí výrobcovia čokolády a čokoládových figúrok množstvo kakaovej sušiny, alebo produkt predávali po dátume exspirácie. V ananásových rezoch sa našli syntetické farbivá, v údenom bôčiku došlo k prekročeniu najvyššieho prípustného množstva uhlovodíka benzoapyrén, v konzerve tresčej pečeni sa vyskytovali mŕtve škrkavky,  u domácej bravčovej masti namerali kontrolóri prekročený limit kyseliny olejov.

Kontrolóri sa zamerali aj na importované suroviny a potraviny rastlinného pôvodu z tretích krajín a krajín mimo EÚ (napr. výživové doplnky, rafinované oleje, citrusy, nealko nápoje, káva, arašidy). Nevyhovelo napr. kokosové mlieko z Vietnamu, kakaová nátierka s lieskovcami zo Srbska, nelúpané arašidy z Číny, paradajková pasta z Iránu, sušienky polomáčané v kakaovej poleve s posypom škorice.