pondelok 4. decembra 2017

Smartfóny: Rekordný rast

Celosvetový dopyt po smartfónoch dosiahol v treťom kvartáli 367 miliónov kusov, čo predstavuje medziročné zvýšenie o tri percentá. Z hľadiska absolútnej požiadavky ide o najsilnejší tretí štvrťrok zaznamenaný GfK.  

Najväčšie prírastky zaznamenali najmä Latinská Amerika (medziročný nárast o 11%) a stredná a východná Európa (nárast o 9% medziročne). Globálna priemerná predajná cena v treťom kvartáli stúpala medziročne o rekordných 7%. Arndt Polifkeí z GfK tvrdí: „Sektor sa veľmi jasne začal zameriavať na zvyšovanie hodnoty predajov a najlepšie globálne top značky ako Apple, Google, HTC, Huawei, LG, Moto, Nokia, Samsung a Sony už v súčasnosti uviedli na trh, alebo v blízkej budúcnosti ponúknu prémiové modely a zabezpečia si tak zákazníkov pre svoje najnovšie zariadenia. Súčasne platí, že tieto špeciálne vlastnosti sú pre zákazníkov stále dôležitejšie, takže u nových produktov môžu očakávať väčší dôraz na ochranu pred prachom a vodou, zvýšenie kapacity batérie a pamäte, zabezpečenie vysokej kvality zvuku s vysokým rozlíšením, zlepšenie fotoaparátu a videa, dizajn bez hraníc a dokonca aj biometrické senzory.“  

V strednej a východnej Európe pokračuje rast dopytu - za 3Q 2017 medziročne o 9% , čo predstavuje 22,3 milióna kusov. Hodnota predajov však narástla rýchlejšie - medziročne o 26%, a to vďaka tomu, že spotrebitelia presunuli svoj záujem o drahšie zariadenia. O vyšší dopyt v tomto regióne v 3Q 2017 si zaslúžil hlavne silný rast v Rusku (o 10%) a na Ukrajine (nárast o 19%). Výhľad je tiež pozitívny, pretože sa očakáva, že dopyt po smartfónoch sa oproti predchádzajúcemu roku zvýši o 9% a dosiahne 85,2 miliónov kusov.

V západnej Európe dosiahol celosvetový dopyt po smartfónoch v Q3 roku 2017 celkom 30,9 milióna kusov, čo je o 7% menej ako vlani. Sledovanie trhu v spojení s oneskoreným uvedením iPhone X spôsobilo medziročný pokles trvajúci v poradí už štvrtý kvartál za sebou. Dopyt v Nemecku sa znížil o 7% medziročne a vo Veľkej Británii a Francúzsku sa očakáva pokles na úrovni 8%. Avšak vďaka 11% nárastu priemerných predajných cien stúpla hodnota predaja v tomto regióne medziročne o 4% a v dôsledku toho upravila GfK odhad vývoja hodnoty trhu smartfónov za rok 2017 na 6%. Posun smerom k veľmi luxusným produktom je v tomto regióne veľmi zreteľným trendom, pretože 1 z 8 smartfónov sa predáva za cenu vyššiu ako 900 USD v porovnaní s 3Q 2016, kedy sa za takú cenu predávalo 1 zo 16 takýchto zariadení.