streda 6. decembra 2017

Aktuálne: Slováci kupovali najviac zrkadlovky s Full-frame snímačom

Trh technického spotrebného tovaru na Slovensku v treťom kvartáli roku 2017 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka narástol o skoro jedno percento. K pozitívnemu vývoju prispeli takmer všetky sektory okrem telekomunikácií a spotrebnej elektroniky. Najdynamickejšou kategóriou bola foto technika a veľmi slušný bol tiež nárast malých domácich spotrebičov a sektoru informačných technológií.  

V kategórii TV prijímačov pokračoval posun dopytu k väčším uhlopriečkam a technológiám s vyššou kvalitou obrazu, vďaka čomu rástla aj priemerná cena TV. Dvojciferný rast predajov zaznamenali aj všetky sledované audio kategórie, medzi nimi najmä domáce audio systémy s pripojením, prenosné reproduktory a súpravy s Bluetooth pripojením. Negatívnym trendom bol pokles podielu modelov s prehnutou obrazovkou. Aj predaje tradičných audio systémov a systémov domáceho kina pokračovali v medziročných poklesoch.

Pozitívnym trendom bola tiež rastúca váha zrkadloviek s Full-frame snímačom. Naopak, poklesol dopyt po kompaktoch s pevným objektívom.

Predaj malých domácich spotrebičov v treťom štvrťroku narástol o viac ako 8% a po foto sektore sú druhým najviac rastúcim trhom. Zubná hygiena je stále lídrom v náraste medzi všetkými SDA kategóriami s nárastom o skoro 40%. Ďalšou kategóriou s nárastom skoro o 20% sú vysávače, kde je tento trend podporený výpredajom klasických vysávačov s príkonom od 900 wattov. Kategória odšťavovačov klesla oproti minulému roku o tretinu a je jedinou dvojcifernou klesajúcou kategóriou v rámci malých domácich spotrebičov.

Trh veľkých domácich spotrebičov pokračoval v miernom raste. Najrýchlejšie rastúcou skupinou stále zostávajú sušičky bielizne, veľký záujem je aj o kombinované práčky so sušičkou. S negatívnym medziročným výsledkom za domáce spotrebiče skončili mrazničky aj odsávače pár. Tieto kategórie zaznamenali medziročne mierny pokles.

V IT bol pozitívnym trendom medziročný nárast tržieb v rámci prenosných počítačov a pokračujúci nárast herných zariadení v kategórii stolových a prenosných počítačov. Naopak medziročne poklesol objem predaja počítačov a tabletov. Vzrástol aj objem a obrat smartfónov oproti minulému štvrťroku, negatívny trendom zostáva klesajúca váha smartfónov bez čítačky otlačkov prstov.

Medziročný nárast zaznamenal predaj atramentových tlačiarní a multifunkčných zariadení. Naďalej však klesá dopyt po laserových multifunkčných zariadeniach.

Podľa údajov GfK TEMAX, ktorý sleduje predaje technického tovaru vo viac ako 41 krajinách. Výsledky sú založené na maloobchodnom paneli GfK, do ktorého je zapojených približne pol milióna maloobchodných predajní po celom svete.