utorok 3. apríla 2018

IT: Slovenskí experti môžu v Česku zarobiť viac

Analýza Techloop potvrdila, že českí IT experti zarobia v priemere o 20% viac ako tí na Slovensku. V oboch štátoch si najvyšší plat žiadajú experti na pozícii Development Manager, a to v SR 2.500 eur a v ČR 3.137 eur. 

U ďalších špecializácií sú rozdielne trendy, napríklad tzv. Fullstack Developer je na Slovensku z hľadiska mediánu platu rovnocenný s pozíciou Development Manager, zatiaľčo v Česku je v rovnakom porovnaní hodnotený o cca 20% menej. JS Node Developer sa v SR do top 10 „najdrahších" špecializácii skoro neprebojoval, pričom v ČR sa pohybuje medzi piatym a siedmym miestom, na rovnakej úrovni s backend- a mobilnými vývojármi. Podľa skúseností Techloop si väčšina slovenských kandidátov predstavuje cca o 10% vyššie ohodnotenie, ako ponúkajú firmy pre relevantné pozície. Finálna dohoda predstavuje väčšinou kompromis. Výsledky analýzy platov môžu byť ovplyvnené rozdielnou štruktúrou trhov - o aké špecializácie majú firmy na daných trhoch najväčší záujem ako aj rozdielnou senioritou používateľov Techloop v SR oproti ČR. 

Až 50% slovenských IT expertov uprednostňuje flexibilný pracovný úväzok. Česi sú oproti Slovákom konzervatívnejší. Slovenskí IT profesionáli si na Techloop nehľadajú iba štandardný (t. j. plný) pracovný úväzok – takých je iba polovica. Okolo 34% by najradšej pracovalo ako tzv. freelanceri a skoro 16% záujemcov dáva prednosť práci na čiastočný úväzok. V Česku sú používatelia Techloop o niečo konzervatívnejší. Takmer 58 % si hľadá prácu na plný úväzok, 29% preferuje externú spoluprácu a 13% dáva prednosť práci na čiastočný úväzok. Preferencie IT expertov ohľadom pracovného úväzku sa do značnej miery zhodujú s potenciálnymi zamestnávateľmi. Podľa dostupných dát slovenské firmy oproti českým uprednostňujú viac freelance spoluprácu (SR cca 50:50 fulltime:freelance, ČR cca 60:40 fulltime:freelance). Na základe interných štúdií a aktuálnych trendov na Slovensku a v ostatných krajinách pôsobnosti Techloop možno očakávať v rámci ďalších piatich rokoch nárast dopytu po IT profesionáloch naprieč špecializáciami o 15%. V oblasti nových technológií ako machine learning alebo AI predpokladá nárast až v rade stoviek percent.