piatok 25. mája 2018

Slovensko.sk: Zabudnite na čítačky a komplikované inštalácie

Na prihlásenie sa do e-schránky bude stačiť aj mobil. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby pripravuje prístup cez mobilný telefón. Tzv. mobileID má byť spustené vo februári 2019 a má slúžiť aj na podpisovanie elektronických dokumentov. 

Skončí tak obmedzenie používania prihlasovaním a podpisovaním len cez počítač, pripojenú čítačku a nainštalované aplikácie. Cieľom zavedenia mobilnej aplikácie je predovšetkým priniesť jednoduchšie riešenie, ktoré má prilákať viac občanov na využívanie elektronických služieb. Aktivácia mobilného zariadenia bude prebiehať on-line samoobslužne, zvažuje sa ako alternatíva aj asistovaná aktivácia. Po inštalácii už nebude na prihlásenie potrebná čítačka, nainštalované aplikácie v počítači, ani občiansky preukaz. Bez použitia občianskeho preukazu bude taktiež možné podpisovať cez mobileID aj elektronické podania.

V súčasnosti len malá skupina obyvateľov využíva výhody elektronickej komunikácie. Z celkových 4.944.815 zriadených elektronických schránok je aktívnych iba 65.275. Nový projekt Zvyšovanie úžitkovej hodnoty digitálnych služieb pre občanov, podnikateľov a inštitúcie verejnej správy má priniesť prehľadnejší portál slovensko.sk.