utorok 4. septembra 2018

Novinka: Kampaň #ideminak

Ministerstvo dopravy štartuje kampaň na sociálnych sieťach s názvom #ideminak. Jej cieľom je znížiť počet áut na našich cestách využívaním verejnej osobnej dopravy, „carsharingu“ alebo alternatívnych dopravných prostriedkov. 

Do kampane sa zapojí aj minister dopravy a výstavby Arpád Érsek, ktorý bude okrem iných spôsobov dopravy zdieľať vládne auto s ľuďmi idúcimi ráno do práce v hlavnom meste: „Ministerstvo dopravy robí viacero krokov na podporu verejnej osobnej dopravy, pozornosť venujeme najmä posilneniu vlakovej dopravy, ale kľúčová je v tomto smere podpora ľudí, ktorí každý deň chodia do práce. Preto som sa rozhodol, že aj osobným príkladom budem motivovať ľudí, že do práce sa dá ísť aj inak a každý môže zabojovať proti dopravnej zápche."

Do kampane #ideminak sa môže od septembra zapojiť každý, kto na cestu do práce alebo za povinnosťami využije alternatívu voči osobnej automobilovej doprave, kde vo väčšine prípadov sedí v jednom aute len jeden človek. Okrem zdieľaného cestovania je možné využívať aj vlaky, autobusy, bicykel a podobne. Stačí, ak sa počas tejto cesty každý, kto sa zapojí do kampane, odfotí a svoju fotku zverejní na sociálnej sieti s označením ministerstva dopravy a #ideminak. Okrem podpory dobrej veci sa niektorí vyžrebovaní zvezú do práce s ministrom dopravy.

Ak by sa do akcie zapojila polovica vodičov, ktorí denne jazdia po Prístavnom moste a namiesto jedného pasažiera by v aute sedeli traja, počet áut na tomto najvyťaženejšom cestnom úseku by sa zo súčasných 80.058 áut denne znížil o viac ako 26.000 áut, čím by sa významným spôsobom obmedzili dopravné zápchy v hlavnom meste.