štvrtok 6. septembra 2018

Upozorňujeme: Ďalšie nebezpečné výrobky

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozornil na nové nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii, ktoré do systému Rapex nahlásili kontrolné orgány v Írsku, Taliansku, Spojenom kráľovstve a v Nemecku. 

Prvým je výrobok na vyrovnávanie vlasov Original Smoothing Solution značky Brazilian Blowout z USA. Obsahuje methylene glycolv ekvivalent formaldehydu vo vodnom roztoku. Ďalej chýbala adresa zodpovednej osoby, informačná zložka k výrobku a pre tento výrobok nebola vypracovaná ani správa o bezpečnosti kozmetického výrobku. Pásiky na bielenie zubov Crest Whitestrips značky Crest z USA obsahujú nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka. Vo farbe na tetovanie Dark Brown značky Intenze z USA bola zasa zistená prítomnosť ťažkých kovov arzénu, olova a niklu. V čiernej farbe na tetovanie Dark Sumy značky Panthera XP z Talianska bolo pri kontrole zistené prekročené povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov.
     
Vo výrobku pre deti s názvom Lait de toilette Hydralant pour Bé značky Pr Francoise Bedon z Francúzska je v zozname zložiek uvedená zmes konzervačných látok methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone. Táto zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov. Výrobok tak môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb. Spotrebitelia si musia dať pozor aj v prípade výrobku na bielenie pokožky Whitening Body Cream z Toga z dôvodu vysokého obsahu látky hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Nebezpečný je tiež výrobok na bielenie pokožky Lightening Beauty Lotion značky BSQ/Caro bright+ kvôli vysokému obsahu látky kojic acid (kyselina kojová), ktorá je aplikovaná na veľký povrch pokožky.