pondelok 10. septembra 2018

On-line: Bez prístupu k internetu už takmer nedokážeme fungovať


Ľudia sú dnes závislí od pripojenia k internetu v takej miere, že až 23% by sa radšej nechalo prichytiť nahých na verejnosti, než ostať bez svojich on-line zariadení. Podľa prieskumu Kaspersky Lab viac ako pätina (22%) respondentov tvrdí, že pripojenie je pre nich rovnako dôležité ako mať prístup k jedlu a potravinám, vode či bývaniu.

To, že sa spoliehame na digitálne zariadenia ako aj pripojenie, ktoré poskytujú, je teraz tak silné, že strata smartfónu (prípadne tabletu) môže byť stresujúcejšia než mnohé iné skutočne traumatické situácie. Takmer všetci respondenti (90%) uviedli, že by boli vystresovaní, ak by svoje zariadenie stratili, alebo im ho niekto ukradol. Na porovnanie, zmeškanie vlaku alebo lietadla stresuje „len“ 88% respondentov a 80% v prípade, pokiaľ by boli účastníkmi menej závažnej dopravnej nehody. Ľudia sú dokonca ochotní riskovať, že sa dostanú do trápnej situácie alebo až ublíženie na zdraví, len aby zostali v on-line spojení. Napríklad 26% respondentov sa pozeralo do telefónu pri prechode cez cestu a 21% keď prechádzalo neznámou či nebezpečnou štvrťou.

Byť on-line dnes znamená tiež, že sa staráte a zaujímate o okolie. Konektivita sa stala integrálnou súčasťou našich vzťahov, či už voči rodine alebo priateľom. V prípade, že ľudia nemôžu používať svoje zariadenia, najčastejšie sa obávajú o rodinu a priateľov (51%) a tiež toho, že nebudú schopní pomôcť členovi rodiny v prípade, ak sa niečo stane (45%). Obavy z problémov s on-line pripojením a ich dôsledkov na naše milostné životy sú často oprávnené. Medzi problémy, ktoré nefungujúce pripojenie spôsobuje, patrí napríklad zmeškanie rande (21%), ale aj problémy, ktoré pretrvávajú v dlhšom časovom horizonte. Jeden zo šiestich respondentov (15%) priznáva problémy s blízkymi osobami v dôsledku vybitia batérie, straty alebo odcudzenia zariadenia.

Online pripojenie zohráva dôležitú úlohu v našom každodennom živote. Páry vyžadujú, že ich partner bude na ich správy či hovory aktívne reagovať, rodičia zas očakávajú, že budú môcť okamžite zistiť, kde sú ich deti a kamaráti nepočítajú s tým, že ich budete ignorovať. Bez prístupu k svojim zariadeniam sa ľudia dostávajú do mnohých problémov – príležitosti im utekajú pomedzi prsty, nevedia sa zorientovať a obávajú sa o svojich blízkych. Naša túžba a potreba byť stále online a veci, ktoré sme ochotní urobiť pre to, aby sme boli pripojení, poukazujú na to, aké dôležité sú pre nás naše digitálne zariadenia. Nemali by sme však zabúdať na bezpečnosť a mali by sme na ňu prihliadať nech už robíme čokoľvek a nachádzame sa kdekoľvek. Používatelia musia dbať na to, aby bez ohľadu na situáciu ich pripojenie zostalo vždy bezpečné“, hovorí Dmitrij Aleshin.

Napriek závislosti na on-line pripojení až 18% ľudí nerobí nič pre to, aby ich zariadenia udržiavali plne funkčné a on-line. Iba 34% ľudí kontroluje úroveň batérie a len jeden z piatich (22%) pravidelne kontroluje ich stav