utorok 11. septembra 2018

Trend: Umelá inteligencia v automobilovom priemysle



Už o niekoľko rokov bude asistent pre odbočenie vpravo schopný presne interpretovať aj nepredvídateľné dopravné situácie a varovať vodiča. Automatické núdzové brzdenie je tiež technicky možné. Jeden zo systémov slúžiacich na tento účel je aj rozpoznanie gest. Využíva strojové učenie, umelé neurónové siete a snímacie techniky na detekciu približujúceho sa cyklistu oveľa skôr, ako to bolo možné doteraz. Umelá inteligencia tiež oznámi asistentovi pre odbočenie vpravo, ktorým smerom sa chodec alebo cyklista pravdepodobne pohne.  „Umelá inteligencia hrá veľkú úlohu pri nahrádzaní ľudských činností. Vďaka softvéru, ktorý ňou bude vybavený dokáže vozidlo interpretovať a vyhodnotiť nielen to, čo sa odohráva pred vozidlom, ale do úvahy vezme aj to, čo by sa mohlo udiať“, hovorí Karl Haupt. V tomto zmysle sa algoritmy umelej inteligencie podobajú skúsenému vodičovi, ktorý inštinktívne rozozná potenciálne kritickú situáciu a včas sa pripraví na brzdenie. Schopnosti počítača by teda mali byť minimálne na úrovni človeka. Toto kritérium najlepšie spĺňajú algoritmy využívajúce metódy hlbokého strojového učenia.

Rovnako ako ľudia, aj systémy umelej inteligencie sa musia najskôr naučiť riadiť vozidlo. Ako autoškola im slúži metóda „kontrolovaného učenia.“ V rámci tohto procesu softvér analyzuje obrovské množstvo dát, aby odvodil úspešné a neúspešné stratégie postupov, a neskôr takéto naučené správanie použil vo vozidle. Dáta pre strojové učenie sa získavajú ukladaním signálov z radarov a kamier z reálnej cestnej premávky. Viac dát a výpočtov vedie k lepším výsledkom. Práve preto je široká databáza takýchto údajov základným kameňom vývoja umelej inteligencie. To vyžaduje vytvorenie systému, ktorý spája milióny pixelov v obraze z kamery a dokáže vyhľadať každú kombináciu parametrov, ktorá by vyriešila daný problém. Sériová výroba tohto systému bude zahájená s príchodom piatej generácie multifunkčnej kamery, pričom už aj kamery predchádzajúcej generácie využívajú prístupy hlbokého učenia.

Spoločnosť Continental plánuje ešte v priebehu t.r. zamestnať približne 400 špecialistov na umelú inteligenciu a stále hľadá ďalších talentovaných ľudí na vývoj produktov a procesov v oblasti umelej inteligencie.