utorok 7. mája 2019

Aktuálne:#pretozetitohovorim, #becauseIsayso

Hypertenzia alebo choroba vysokého krvného tlaku je v súčasnej dobe celosvetovým problémom, postihuje 40 až 50% dospelých osôb vo veku nad 18 rokov. Napriek tomu približne polovica ľudí s vysokým krvným tlakom vôbec nevie o tom, že má vysoký krvný tlak, pretože v začiatkoch ochorenia nepociťujú žiadne príznaky a ťažkosti.  

Do preventívnej celosvetovej kampane, ktorá vyzýva ľudí, aby si dali skontrolovať svoj krvný tlak a predišli tak dostatočne zavčasu možným obávaným komplikáciám, sa po druhý raz zapojilo aj OZ Únia pre zdravšie srdce. Tohtoročná kampaň projektu #pretozetitohovorim, #becauseIsayso vyzýva na nutnosť prevencie vysokého krvného tlaku u dospelých prostredníctvom malých detí, vnukov a vnučiek. Všetky deti rastú so spomienkou na detstvo, počas ktorého ich rodičia vychovávali a učili, ako sa slušne správať. Deti často kládli otázku „Ale prečo?“. Odpoveď od rodičov znela „Pretože ti to hovorím.“ Teraz je rad na deťoch a najmladších generáciách, ktoré túto zaužívanú frázu môžu povedať svojim rodičom či starým rodičom. Môže ich to povzbudiť, aby si svoj tlak dali skutočne skontrolovať a postarali sa o to, aby tu so svojimi najbližšími ostali čo najdlhšie. Túto možnosť môcť využiť aj počas Svetového dňa hypertenzie 17. mája 2019, kedy budú bezplatne zabezpečené merania krvného tlaku pre širokú verejnosť vo vybraných lekárňach na celom Slovensku.

Aktivity, ktoré organizuje a do ktorých sa zapája aj Únia pre zdravšie srdce podporujú aj herci a ďalšie známe osobnosti. Novými ambasádormi sú Zuzana Mauréry a Ady Hajdu. Pomôžu združeniu hovoriť o srdcovocievnych ochoreniach v širšom kontexte aj pre generáciu svojich rovesníkov, ktorí môžu tiež patriť do rizikovej skupiny. Únia pre zdravšie srdce chce taktiež rozšíriť svoju pacientsku základňu a novým členom vysvetliť výhody členstva v združení. V najbližších mesiacoch je jednou z priorít združenia vydanie Minikuchárky jedál pre zdravé srdce. Ide o gastronomicko-edukačnú publikáciu, ktorá bude plná zaujímavých receptov od odborníkov, známych osobností, ale aj pacientov.

Do kampane #pretozetitohovorim sa už po druhýkrát zapojila aj sieť BENU lekární, ktorá si uvedomuje riziká vysokého krvného tlaku a bezplatnými meraniami po celom Slovensku prispieva k lepšej kontrole pacientov s hypertenziou. „Už po druhýkrát sme sa preto zapojili do celosvetového projektu #pretozetitohovorim zameraného na kontrolu krvného tlaku, ktorú v našich lekárňach poskytneme zadarmo. Náš edukovaný personál je pripravený ochotne dennodenne pomáhať každému zákazníkovi na ceste k lepšiemu zdraviu, či už širokým portfóliom služieb alebo poradenstvom v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu“, dodala Barbora Balaďová.