piatok 10. mája 2019

Aktuálne: Mýty o tuku

Telesný tuk asi najmenej pochopeným tkanivom v ľudskom tele. Prečo ho telo tvorí a je vôbec zdravé sa ho snažiť úplne zbaviť? 

Mýtus 1: Pokiaľ prestanete cvičiť, vaše svaly sa premenia na tuky - Vďaka silovému tréningu dochádza k stavbe aj obnove svalovej hmoty. Ak teda vyradíte fyzickú aktivitu zo svojho života, vaše svalové vlákna sa začnú zmenšovať. Medzi svalovými vláknami sa potom môže začať usadzovať tuk a tým sa vám môžu zdať mäkšie. Avšak svalové a tukové bunky sú navzájom nezameniteľné. Preto sa svalové tkanivo nikdy nepremení na tuky.
Mýtus 2: Dokážete cieliť na konkrétne partie, kde sa chcete zbaviť tuku - Pokiaľ sa pri cvičení zameriate na konkrétne partie, napríklad na brušné svaly alebo nohy, samozrejme sa vám svaly v týchto partiách vyrysujú a budete vyzerať štíhlejšie. Tuku sa ale zbavujete rovnomerne po celom tele. Susan Bowermanová vysvetľuje: „Telo si svoje krivky zachová a ani cvičenie zamerané na konkrétne partie na tom veľa nezmení. Silueta, ktorá je pre vás charakteristická, vám zostáva naďalej, len sa úmerne zmenší.“
Mýtus 3: Tukové bunky slúžia len ukladanie tukov - Tukové bunky produkujú hormóny, ktoré sa uvoľňujú do krvného obehu a vysielajú dôležité signály ostatným častiam tela, ktoré môžu mať rozsiahle účinky na naše zdravie. Ovplyvňujú napríklad metabolizmus a tým aj dlhodobú reguláciu telesnej hmotnosti. Tuk sa tiež neustále premiestňuje z/do buniek podľa toho, čo práve telo potrebuje.
Mýtus 4: Mali by ste sa snažiť o čo najnižšiu hladinu telesného tuku - Príliš veľa telesného tuku môže ohroziť zdravie, ale ani bez neho sa náš organizmus nezaobíde. Podporuje totiž dôležité telesné funkcie. Vytvára dôležité hormóny potrebné na fungovanie tela, v tuku sa uchovávajú vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K). Poskytuje tiež izolačnú ochranu pred chladom v zimných aj letných mesiacoch a chráni nielen životne dôležité orgány, ale napríklad aj také chodidlá. Zdravá úroveň telesného tuku je okolo 15 % u mužov a 22 % u žien.
Mýtus 5: Tuk váži menej ako svaly - Tento mýtus je asi tým najznámejším, no v svojej podstate je technicky nesprávny. Kilo zostane kilom, nech robíme, čo robíme. Pravda je taká, že tuk má menšiu hustotu ako sval. To znamená, že kilogram tuku zaberie v tele viac miesta ako kilogram svalov. To je tiež dôvod, prečo svalnatí ľudia väčšinou vážia viac, než by sa mohlo zdať. V ich tele je v menšom objeme natlačených viac svalov.