streda 18. septembra 2019

Radíme: Nikdy nekončiace svrbenie

Atopická dermatitída (AD) alebo atopický ekzém je chronické, imunitne sprostredkované ochorenie, ktoré je systémové, nevyliečiteľné, viditeľné na koži a môže výrazne zhoršovať kvalitu života nielen samotných pacientov, ale aj ich rodín. Nevyvolávajú ju mydlá či pracie prostriedky a najlepším liekom nie je med. Rovnako sa proti atopii nedá zaočkovať a nevylieči ju ani kokosový olej.  

Pri tomto imunologickom ochorení veľmi citlivý imunitný systém reaguje aj na tie najmenšie alergény alebo dráždivé látky a táto reakcia spôsobuje spustenie zápalových procesov. Okrem nerovnováhy imunitného systému zohrávajú pri vzniku AD úlohu aj environmentálne faktory. Až u 72% osôb so stredne ťažkou a ťažkou AD sa vyskytujú astma, potravinové alergie, alergická nádcha, nosové polypy, chronické zápaly prínosových dutín či alergické konjuktivitídy. Symptómy zahŕňajú suchú pokožku, začervenanie, svrbenie, napätú a popraskanú kožu, tvorbu chrást a mokvanie rán na pokožke. Do značnej miery ovplyvňuje AD aj psychiku pacienta. Pacienti majú čato pre nočné svrbenie problémy so spánkom, poukazujú na zníženú výkonnosť v práci, vyhýbajú sa spoločenským aktivitám. Bývajú často neurotickí, vykazujú známky hypochondrie a zvyknú mať problémy s ovládaním hnevu. Deti s AD môžu mať kvôli zameškanej školskej dochádzke zhoršený prospech a nevyhnú sa ani šikane pre svoj vzhľad.

Vývoj nových systémových liekov už cielene zasahuje do zápalového procesu, ktorý sa podieľa na vývoji tohto ochorenia. Biologická liečba už od tretieho dňa významne redukuje svrbenie, následne  lézie s pretrvávajúcou dlhodobou kontrolou ochorenia počas viac ako 52 týždňov. Pre pacientov so závažným chronickým ochorením je okrem liečby veľmi nápomocné, keď si vymieňajú svoje skúsenosti, stretávajú sa, diskutujú a navzájom sa podporujú. Na Slovensku sa pacienti s AD a ich blízki môžu obrátiť na Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR (www.spae.sk) a na OZ Bodkáčik – združenie pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením (www.bodkacik.sk).