pondelok 14. októbra 2019

Trend: Multicloudové prostredie

Keď ide o využívanie cloudu, firmy (a to najmä tie malé a stredne veľké) sa stále viac spoliehajú na doporučenia a skúsenosti poskytovateľov riadených služieb. Tí síce pri výbere vhodného riešenia hrajú stále väčšiu rolu, ale konečné rozhodnutie je aj tak na majiteľoch firmy, ktorých záujmy často bývajú v rozpore s dôrazom poskytovateľov na jednoduchosť riešenia.

Majitelia požadujú rýchle zlepšenie firemných výsledkov a chcú, aby sa investícia do cloudu prejavila vyššou efektivitou a produktivitou práce. Tento tlak často vedie k tomu, že spolupracujú s viacerými poskytovateľmi cloudových riešení. Podľa správy IDC navzdory viacerým problémom, ktoré to môže spôsobiť, vyše 70 % spoločností využíva niekoľko cloudových prostredí súčasne. Hlavným dôvodom na používanie viacerých cloudových prostredí v minulosti bývala neistá spoľahlivosť cloudu, čo je pochopiteľné, pretože každá firma sa chce vyhnúť strate dát a prestojom. Doba však pokročila a dnes organizácie multicloudové prostredia volia najmä kvôli nutnosti používať rôzne funkcie od rôznych poskytovateľov a tiež kvôli rozmiestneniu svojich pobočiek a  poskytovateľov cloudových riešení. Z pohľadu poskytovateľov riadených služieb to znamená ďalšie komplikácie pri migrácii na cloud a pri správe. Nielenže musia fungovať ako súčasť tímov svojich zákazníkov a stanoviť a realizovať jasnú stratégiu prechodu na cloud, ale tiež majú za úlohu optimalizovať sieťovú architektúru a udržať na uzde celkové náklady na vlastníctvo. Aby jednotlivé prostredia dokázali posúdiť s ohľadom na konkrétne ciele svojich zákazníkov, poskytovatelia riadených služieb musia tiež mať dokonalý prehľad o rôznych cloudových riešeniach a modeloch. Hlavnou výzvou pri riadení týchto prostredí je minimalizovať ich duplicitu. Súbežné používanie viacerých riešení často znamená, že niektoré ich funkcie sa vzájomne prekrývajú, čo so sebou nesie vykonávanie duplicitných úloh a časovo náročnú správu. 

Na využitie všetkých predností multicloudového prostredia musia mať poskytovatelia riadených služieb zavedené nástroje umožňujúce jednoduchý a efektívny presun pracovných úloh medzi cloudovými riešeniami. Petr Koudelka upozorňuje, že s tým, ako sa rozvíjajú služby a softvér, musia títo poskytovatelia, pokiaľ je to možné, byť o krok dopredu. To znamená osvojiť si nové schopnosti a zaistiť, aby súčasné procesy a pracovné postupy platili aj v novom pracovnom prostredí ich zákazníkov. Medzi najväčšie oriešky, ktorým poskytovatelia riadených služieb musia v súvislosti s multicloudovým prostredím venovať pozornosť, zrejme budú aj naďalej patriť správa a integrácia. Poskytovatelia musia spoločne s koncovými zákazníkmi priebežne sledovať a vyhodnocovať aktuálny stav. Každý poskytovateľ, ktorý pre svojich zákazníkov chce z multicloudovej architektúry vyťažiť maximum, musí najskôr získať dôkladný prehľad o tom, čo to multicloud vlastne je, ako funguje a ako ovplyvní zákazníkovu súčasnú IT infraštruktúru. V tejto súvislosti sa jednoducho zabúda na sieť, ktorá organizáciu udržuje v chode. 

Zatiaľčo firmy svoju pozornosť presúvajú smerom ku zvýšeniu efektivity, produktivity a tržieb, poskytovatelia riadených služieb musia zaistiť, aby ich zákazníci nezabúdali ani na kľúčové súčasti svojej IT infraštruktúry. Práve tu hrá sieť tak dôležitú rolu a pomáha využívať prednosti cloudu.
Zavedenie cloudových sietí poskytovateľom riadených služieb umožňuje v úzkej spolupráci s organizáciami centralizovať správu prístupu a v reálnom čase analyzovať slabé články siete a následne minimalizovať zraniteľnosti a zaistiť nepretržitú prevádzkyschopnosť siete.