piatok 24. januára 2020

Radíme: Ako reklamovať on-line

Vlaňajší obrat slovenských e-shopov podstatne prevýšil miliardu eur, čím sa opäť vyšplhal do rekordných výšin, aké tu ešte neboli! Medziročný 20-percentný nárast predaja svedčí o tom, že si e-shopy stále viac a viac získavajú dôveru a srdcia spotrebiteľov. Vedia však Slováci aj to, ako v prípade on-line nákupov žiadať vrátenie tovaru?

Počet internetových predajní neustále rastie. Iba za minulý rok ich pribudla takmer tisícka, s ktorou je ich vo výsledku evidovaných až 12 600. „Okrem produktov, ktoré e-shop ponúka, je veľmi dôležitá aj kvalita ponúkaných služieb, akými sú doprava a doručenie tovaru či možnosti reklamácie. Z technickej stránky je pre kvalitný e-shop nutnosťou jeho funkčná mobilná verzia, keďže viac ako 60 % návštev dnes prebieha prostredníctvom mobilných zariadení”, informuje Tomáš Bravermana. Ako však postupovať pri reklamácii či vrátení objednávky?

Reklamácie tovaru zakúpeného on-line majú rovnaké pravidlá, aké platia pri tovare z kamenných predajní. Tovar má teda tiež zákonnú 24-mesačnú záruku, ktorá začína plynúť okamihom prebratia tovaru od dopravcu. Počas nej máte ako zákazník právo na reklamáciu, ak na výrobku alebo službe dôjde k závade, ktorá znemožňuje ďalšie použitie. Môžete sa dožadovať opravy alebo výmeny tovaru či finančného odškodnenia. Na okamžité vrátenie peňazí máte nárok vždy, keď sa chystáte reklamovať:
1. tú istú vadu už po tretí raz,
2. rôznu vadu po štvrtý raz,
3. tri rôzne vady naraz.
Rovnako ako pri každej inej reklamácii, tovar pred doručením predajcovi dobre zabaľte, priložte sprievodný list s podrobným popisom chyby, kontaktné údaje pre nasledovnú komunikáciu a doklad o zaplatení, či záručný list. Kópiu týchto dokladov si nechajte doma. Ak už nemáte pôvodný obal či krabicu, neobávajte sa. Obal je považovaný za súčasť tovaru iba vtedy, ak je neoddeliteľnou súčasťou produktu, takže ho vo väčšine prípadov nepotrebujete. Následne tovar odošlite poštou, prípadne ho prineste osobne do kamennej pobočky e-shopu, ak ňou disponuje.
Dobrá rada: Ak k poštovej zásielke pridáte aj doručenku, dostanete následne presnú informáciu o tom, kedy obchodník tovar prevzal a viete tak kontrolovať 30-dňovú lehotu vybavenia reklamácie.

V prípade, že je vám akýkoľvek bod postupu reklamácie nejasný, využite možnosť zatelefonovať, alebo napísať e-mail priamo do konkrétneho e-shopu. Trvajte však na tom, aby vám vyjadrenie o prijatí reklamácie predajca zaslal v písomnej forme, ktorú si dôkladne odložte. Pri uznaní reklamácie internetové predajne preplácajú poštovné, ktoré ste kvôli reklamácii museli uhradiť. Dajte si pozor, za smerodajnú sa pokladá najnižšia nutne vynaložená hodnota nákladov určená podľa aktuálneho cenníka poštových služieb. Jednoducho, ak dobrovoľne zvolíte drahšiu formu dopravy, bude vám preplatená iba jej časť. Prepravné náklady nebudú v žiadnej sume preplatené iba vtedy, ak tovar vraciate bez udania dôvodu. Na to máte pri nepoužívanom produkte právo do 14 dní. Všetky tieto pravidlá sa nemenia ani vtedy, ak reklamujete produkty zakúpené v zľave.