štvrtok 23. januára 2020

Novinka: Podvodníci ponúkajú odškodné za únik dát

Odborníci spoločnosti Kaspersky objavili novú schému on-line podvodov. Jej cieľom je prinútiť ľudí, aby si mysleli, že majú nárok na finančnú kompenzáciu za únik ich používateľských údajov. Obete tohto podvodu boli nájdené v Rusku, Alžírsku, Egypte, Spojených arabských emirátoch aj v ďalších krajinách.

Táto schéma zahŕňa webovú stránku údajne vlastnenú Fondom na ochranu osobných údajov, ktorý založila Komisia pre obchodovanie USA. Podvodná webová stránka ponúka záujemcom možnosť skontrolovať, či došlo k úniku ich používateľských údajov. Aby sa tak mohlo stať, musia používatelia uviesť konkrétne priezvisko, meno, telefónne číslo a účty sociálnych médií. Po dokončení sa zobrazí upozornenie, že došlo k prelomeniu zabezpečenia daných účtov. Web varuje, že mohlo dôjsť k úniku fotografií, videí a kontaktných informácií, čo oprávňuje používateľa na kompenzáciu v tisíckach dolárov.

Podvodníci však nepožadujú od používateľa iba zadanie čísla bankovej karty, pričom vyčkávajú na pripísanie platby, ale aj číslo sociálneho zabezpečenia (SSN), deväťmiestne číslo vydané občanom USA, ako aj stálym a tu dočasne pracujúcim obyvateľom. Web pritom ponúka na predaj dočasné SSN za cenu 9 USD. „Podvodníci s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú z Ruska, čomu nasvedčujú žiadosti o platbu v rubľoch. Ak budete požiadaní, aby ste niečo zaplatili, aby ste potom za to dostali peniaze, alebo inú odmenu, môžete si byť istí, že je to podvod”, konštatovali odborníci spoločnosti a odporúčajú ďalej používať dôveryhodné zdroje, vyhľadajte danú organizáciu, či skutočne existuje.