streda 22. januára 2020

Trend: Zero waste

Už viac ako 100 podporovateľov prevažne z oblasti HORECA doteraz podpísalo memorandum o neplytvaní, ktoré vzniklo z iniciatívy spoločnosti Metro a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) v decembri 2018. 

Pokračujú tak v napĺňaní základných princípov zero waste filozofie a zároveň v spolupráci s ďalšími podporovateľmi v oblasti udržateľnosti. Medzi hlavné posolstvá memoranda patrí maximálna využiteľnosť potravín, potravinová solidarita a podpora spoločnosti bez odpadov. Len málokto si totiž uvedomuje, že materiály na skládkach sa rozkladajú aj stovky rokov. Naše odpady tu tak budú ešte niekoľko generácií.

Na príprave memoranda sa podieľal aj Inštitút cirkulárnej ekonomiky, ktorý sa stal jeho garantom. Listina signatárov je relatívne pestrá, sú na nej okrem iných zástupcovia podnikateľských združení aj foodblogerky. Svojimi podpismi iniciatívu podporila Slovak Business Agency aj Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Signatármi memoranda sú aj jednotlivci z radov HORECA profesionálov.