piatok 21. februára 2020

Upozorňujeme: Falošné maily aj webstránky

Slovenská sporiteľňa upozorňuje na falošnú webstránku, ktorá šíri nepravdivé informácie o obchodovaní s kryptomenami. Opäť sa tiež objavili nebezpečbé emaily, ktorými sa podvodníci snažia získať prístupové heslá k elektronickému bankovníctvu klientov. Odkazujú zároveň na falošnú, prihlasovaciu webstránku do jej aplikácie.  

Podvodná stránka propagujúca platformu Bitcoin Era má formu známeho slovenského informačného portálu aktuality.sk a odvoláva sa aj na iné relevantné médiá. Existuje v slovenskom aj anglickom jazyku a šíri sa aj prostredníctvom Facebooku. Nepravdivo informuje, že s ňou Slovenská sporiteľňa spustila spoluprácu. Rovnako tak zneužíva meno známeho podnikateľa, ktorý má stáť za realizáciou projektu. Banka upozorňuje, že ide o nepravdivé informácie a podniká všetky dostupné kroky aby zamedzila šíreniu tejto správy. Klientov tiež upozorňuje, aby boli obozretní a nenechali sa oklamať! 

Meno odosielateľa podvodného emailu sa síce tvári, že je od Slovenskej sporiteľne alebo od jej aplikácie, ale ide o falošnú adresu. Predmet správy je Slovenska Sporitelna. Celá správa je v slovenskom jazyku a vyzýva na kliknutie na link a potvrdenie telefónneho čísla, inak bude bankový účet pravdepodobne pozastavený. Banka nikdy nepožaduje informácie o účtoch, telefónnych číslach, prihlasovacích údajoch, kódoch do služieb elektronického bankovníctva alebo o platobných kartách! Takýto e-mail sa odporúča bez otvorenia vymazať. Emailová adresa odosielateľa aj predmet mailu sa však môžu meniť. Podvodné emaily zároveň odkazujú na falošnú webstránku, ktorá vzbudzuje dojem, že ide o úvodnú stránku aplikácie Slovenskej sporiteľne.

Ako sa brániť:
- Nevypĺňajte žiadne údaje o platobnej karte ani nezadávajte žiadne SMS kódy na odblokovanie účtu a pod. Banka nikdy nepožaduje informácie o účtoch, telefónnych číslach, prihlasovacích údajoch, kódoch do služieb elektronického bankovníctva alebo o platobných kartách.
- Neklikajte na linky v emailoch, ktorým nedôverujete, alebo ich nepoznáte. Prihlasujte sa len z oficiálnej stránky banky, resp. priamo cez adresu aplikácie.
- Vždy si skontrolujte, či má stránka v adresnom riadku symbol zabezpečenia – ikona zámky a protokol https, ako aj adresu. Kliknutím na zámku si zobrazíte bezpečnostný certifikát s informáciami, pre koho je vydaný. Ak sa tam nachádza login.slsp.sk, ste sa na správnej adrese. V prípade, že ikona zámky chýba alebo je certifikát je vydaný pre inú adresu, neprihlasujte sa. Nachádzate sa na falošnej stránke. Nevpisujte a nezadávajte žiadne údaje.
- V prípade pochybností nevpisujte na stránke žiadne svoje údaje, akými sú prihlasovacie meno a heslo.
- V prípade vyplnenia údajov kontaktujte Klientske centrum. Útočníci môžu zneužiť vaše prihlasovacie meno a heslo do Internetbankingu na vykonanie transakcií.
- Ak zistíte na účte podozrivé transakcie, okamžite kontaktujte banku.