štvrtok 20. februára 2020

On-line: Zbojnícka a Téryho chata

Vďaka spolupráci s Klubom slovenských turistov a Horolezeckým spolkom JAMES pribudli pri príležitosti 15. narodenín Street View do Máp Google populárne turistické destinácie Zbojnícka a Téryho chata vrátane ich jedinečného tatranského okolia. 

Od svojich začiatkov v roku 2005 prešli Mapy Google dlhú cestu. Mapujú už vyše 220 krajín a teritórií a ľudia s ich pomocou prejdú denne vyše 1 miliardu kilometrov. Aktuálne obsahujú aj informácie, hodnotenia a recenzie 200 miliónov firiem, reštaurácií a kaviarní, pričom od používateľov denne pribudne vyše 20 miliónov príspevkov, a to od aktualizácie máp cez hodnotenia až po fotky. Technologický pokrok zohráva významnú rolu v tom, kam sa mapy neustále posúvajú. Automatizácia procesov spracovania mapových podkladov založených na strojovom učení umožňuje mapovať svet oveľa rýchlejšie. Umožňuje pridávať užitočné funkcie, napríklad Live View - navigácia, ktorá využíva rozšírenú realitu na lepšiu predstavu, ktorým smerom kráčať. 

„Možno by sme sa mali obávať, že sa tradičné vysokotatranské turistické chaty stanú dosiahnuteľné z kresla. Napriek tomu sme k vytvoreniu ich Street View zobrazenia ochotne dali súhlas. Umožní to virtuálne zájsť si na chatu aj ľuďom, čo majú zdravotný hendikep či vyšší vek. A pre mladých, zdravých je to lákavá upútavka na krásne scenérie, za ktorými sa oplatí stúpať tých niekoľko sto výškových metrov a dopriať si endorfínové potešenie z peknej túry, s reálne spoteným chrbtom a reálnou šálkou voňavého čaju na našich chatách“, komentuje snímanie Peter Dragúň, predseda Klubu slovenských turistov. Vďaka službe Google Street View majú už dnes používatelia príležitosť navštíviť väčšinu slovenských miest, viaceré hrady a zámky, nechýba ani prírodné dedičstvo, vrátane národných parkov.