pondelok 6. apríla 2020

COVID-19: Štátna pomoc

Podnikatelia z prevádzok uzavretých vládou pre nový koronavírus budú môcť podávať žiadosti o štátnu pomoc od pondelka 6.4. od 12.00 hod., zamestnávatelia a živnostníci s poklesom tržieb od stredy 8.4. od 12.00 hod. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustí internetové stránky pomahameludom.sk a neprepustaj.sk. 

Štát poskytne pomoc pre zamestnancov u zamestnávateľa, ktorý bol pre koronakrízu zatvorený rozhodnutím vlády, teda rozhodnutím hlavného hygienika. Druhá kategória sú zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí v marci tohto roku zaznamenali pokles obratu. Od pondelka od 12.00 hod. sa budú prijímať žiadosti z prvej kategórie (zamestnávateľov), teda od tých, ktorí sú zavretí z rozhodnutia vlády. Od stredy od 12.00 h budú prijímané žiadosti od druhej kategórie. Od 14. apríla budú úrady práce posielať dohody na podpis žiadateľom o pomoc, do 24 hodín môžu podpísané žiadosti subjekty elektronicky štátu poslať naspäť. Môžu tak urobiť aj osobne. Od 15. apríla už môžu odchádzať prvé peniaze od štátu tak, aby 16. apríla mohli byť na účtoch prvých podnikateľov.

Žiadatelia by mali uvádzať v žiadostiach pravdivé údaje, aby sa v budúcnosti pri kontrole vyhli sankciám, aj trestným. Štát očakáva asi 250.000 žiadostí. K dispozícii bude tiež call centrum, ktorého číslo bude uvedené na webových stránkach. Bude pripravených 70 operátorov, ktorí budú odpovedať na prípadné otázky žiadateľov.

Aj takzvaní veľkí zamestnávatelia budú môcť čerpať štátnu pomoc. Počas budúceho týždňa by sa mohlo rozhodnúť o spôsobe poskytovania pomoci aj týmto zamestnávateľom. Aktuálne môžu čerpať pomoc určenú pre takzvané malé podniky. V ideálnom prípade dostanú pomoc na 250 pracovníkov a na toho 251. pracovníka už nie.