štvrtok 9. apríla 2020

On-line: Veľká noc v karanténe

Veľká noc je spätá s viacerými tradíciami a zvykmi. Tento rok ich  na Slovensku poznačí karanténa s obmedzeným pohybom. Veľkonočné rebríčky Googlu odzrkadľujú, čo nás už v tohtoročnom predsviatočnom období zaujíma. 

Ešte koncom marca vládla veľkonočnému rebríčku tvárová ochrana dýchacích ciest. V rámci témy Veľkej noci najviac vzrástol záujem o „Veľkú noc v rúšku“. Niet sa čo diviť, nikto z nás podobnú situáciu ešte nezažil. V tomto období sme ešte stále presne nevedeli, kedy Veľká noc bude. O tom, že sa tejto novej situácii snažíme prispôsobiť svedčí aj tretie miesto, kde sme sa síce, tak ako po minulé roky, zaujímali o veľkonočné ozdoby, tentokrát ale s dodatkom – urob si sám. Trendový rebríček uzatvárajú už tradičnejšie veľkonočné výrazy ako Kvetná a Veľkonočná nedeľa. O týždeň na to už bola situácia úplne iná, vláda počas veľkonočných sviatkov obmedzila slobodu pohybu počnúc polnocou od stredy (8. apríla). A od toho sa vyvíjali aj ďalšie výrazy spojené s témou Veľkej noci – zákaz vychádzania, vyhlásenie vlády či opatrenia od 6. apríla.

Koncom marca sa ešte vôbec nezdalo, že by sme mali veľkonočné chute: záujem vzrástol najmä o recepty s medvedím cesnakom či o Opitého Izidora. Len čo sme sa prehupli do apríla, všetko sa zmenilo. Kráľovnou sa stala Veľká noc a veľkonočná paska. Nechýba ani veľkonočný baranček či jednoducho veľkonočný koláč. No jeden recept predsa len zaujal viac ako ostatné. Aj vám chýba droždie? Jeho recept sa koncom marca dostal do prvej päťky. Na zúbok sme sa preto pozreli aj kvásku. Najviac vzrástol záujem o kvások z piva či výraz „ako nahradiť droždie“. Týždeň na to sme už vo Vyhľadávači Google zháňali „múky na kváskovanie“ a piekli „vianočku z kvásku“. Nedostatok spomínaného droždia nás však neodradil a tradičných jedál či potravín sme sa rozhodli nevzdať. Piecť doma nás teda rozhodne baví, najväčšmi chlieb, rožky a pizzu a pred Veľkou nocou aj posúchy a lángoše.