utorok 17. novembra 2020

Aktuálne: #NaseSrdciaSuPurpurove

Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, ročne je to viac ako 5.000 detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30 %. Aj tento rok si 17. novembra pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí. Záštitu nad Svetovým dňom a aktivitami OZ Malíček na Slovensku prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Súčasťou tohtoročných akcií počas novembra bude tradičné purpurové nasvecovanie slovenských dominánt, do ktorých sa tento rok zapojilo 10 samospráv s 15 historickými stavbami a významnými budovami, čím sa symbolicky v tejto deň spojíme s Eiffelovou vežou v Paríži, Opera House v Sydney či dominantami v ďalších svetových metropolách, aby sa spoločne pripomenuli osudy týchto deti a ich rodín a týmto aktom sa zároveň podporili.

Sprievodné aktivity na Slovensku:
* Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí vychádza nová kniha o predčasne narodenom chlapcovi, ktorý túži po kamarátstve a komunikácii. Kniha Rudko so šmatlavým jazýčkom ponúka pomocníka a sprievodcu v bežných situáciách, ako porozumieť týmto deťom,
pomocníka pre komunikáciu s deťmi s hendikepom, s deťmi inak obdarenými.
* Do nemocníc sa distribuujú balíčky pre mamy predčasne narodených detí, ktoré okrem ručne háčkovaných darčekov obsahujú aj úprimné a povzbudivé odkazy mám predčasniatok, ktoré sú už so svojimi bojovníkmi doma. Cieľom je dodať silu, vieru a povzbudenie všetkým rodičom predčasniatok, ktorí sú v tieto dni na začiatku ich pomyselnej cesty k rodinnému šťastiu.
* Tento rok je súčasťou aktivít k Svetovému dňu aj výzva s cieľom upozorniť na problematiku predčasných pôrodov a rovnako tak vyjadriť podporu všetkým, ktorých sa priamo ale aj nepriamo týka.