streda 18. novembra 2020

Novinka: Aplikácia pre diabetikov

Svetový deň diabetu upozornil aj tento rok v novembri na jedno z najrozšírenejších civilizačných ochorení. Len na Slovensku trpí na diabetes mellitus 2. typu asi 400.000 ľudí a každý rok sa počet diabetikov zvyšuje na celom svete. Pomôcť v prevencii ale aj liečbe ponúka nová mobilná a webová aplikácia, ktorá je teraz dostupná polroka zadarmo. 

Diabetes 2. typu je väčšinou ochorenie získané zlou životosprávou a genetickými predpokladmi. Prejavuje sa znížením produkcie alebo účinku hormónu inzulínu. Človek sa tak postupne dostáva cez prediabetes až do fáze diabetu, kedy ľudské telo stráca schopnosť správne využiť krvný cukor a dochádza ku zdravotným komplikáciám. „Na zastavenie alebo aj zvrátenie postupu tohto ochorenia je kľúčové upraviť životosprávu a naučiť sa zvládať každodenný self-management. A to nie je bez priebežnej pomoci jednoduché“, upozornila MUDr. Lucie Kovářová. 

Pomôcť má nová aplikácia na boj s diabetom dostupná na Slovensku ako registrovaný zdravotnícky prostriedok. Ponúka unikátny on-line program podporujúci úpravu životosprávy a efektívne zvládanie diabetu medzi návštevami u lekára. Prináša rady a tipy šité na mieru, týždenné výzvy aj on-line komunitu ostatných diabetikov alebo databázu receptov, a to všetko zábavnou a prehľadnou formou. Mobilná aplikácia dokáže zbierať údaje z krokomeru, umožňuje vkladať fotografie jedál, alebo monitorovať vývoj zdravotného stavu. Všetky dáta zároveň vyhodnocuje a dynamicky prispôsobuje obsah potrebám každého používateľa. Prehľad o pokroku má aj tým nutričných terapeutov, ktorý tak môže kvalifikovane poradiť, alebo povzbudiť cez on-line chat alebo telefón.