pondelok 11. apríla 2022

5G: Nová sieť v Trnave

Mobilný operátor 4ka pokračuje vo svojich plánoch postupne pokrývať svojou rýchlou 5G sieťou ďalšie lokality. Po Bratislave a časti Banskej Bystrice môžu zákazníci 4ky najmodernejšiu 5G sieť využívať už aj v Trnave. Na využívanie je potrebný smartfón s podporou 5G, pričom sa v nastaveniach povolí 5G sieť. 

„Vo 4ke sa snažíme postupne rozširovať naše 5G pokrytie aj mimo Bratislavy do ďalších veľkých miest. Preto sme radi, že sa nám podarilo v priebehu marca dokončiť potrebnú inštaláciu 5G technológie a následne oživenie a spustenie 5G siete v Trnave. 5G signál v Trnave určite pomôže našim zákazníkom hladným po dátach užiť si vysoké rýchlosti a stabilnú priepustnosť hlavne vo vyťažených periódach dňa. Je našou ambíciou neustále krok za krokom zlepšovať naše služby a teší nás, že v procese prípravy 5G výstavby je aj ďalšie mesto na západnom Slovensku, ktoré predstavíme už čoskoro“, hovorí Patrik Kollaroci.

4ka v Trnave pre šírenie 5G signálu využíva frekvenčné pásmo 3.7GHz rovnako ako v ostatných oblastiach. V duálnom režime má pre 5G vyhradené spektrum široké 40MHz s použitím aktívnej technológie Massive MIMO, ktorá umožňuje zákazníkom využívať reálne dátové prenosové rýchlosti až do 400-450Mbps s nízkou latenciou (teoreticky je možné dosiahnuť prenosové rýchlosti do 500 Mbps). Nová technológia pridáva dodatočnú 5G kapacitu k doterajšej 4G sieti, pričom obe siete sa navzájom dopĺňajú.