štvrtok 13. apríla 2017

Upozorňujeme: Pri kontrole pasov rátajte so zdržaním
Policajti začali na hraničných priechodoch s Ukrajinou a slovenských medzinárodných letiskách kontrolovať všetkých cestujúcich mimo Schengenskú hranicu. Je preto potrebné cestovať s dostatočnou časovou rezervou.

Každý cestujúci mimo Schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad, ktorý sa kontroluje v medzinárodných a národných databázach. Takúto tzv. systematickú kontrolu bežne absolvujú štátni
príslušníci tretích krajín. Po skenovaní cestovného dokladu občana EÚ
je výsledok z informačných systémov k dispozícii do niekoľkých sekúnd. Napriek tomu sa predpokladá nárast čakacích dôb, nakoľko sa bude v informačných systémoch kontrolovať každý cestovný doklad. Pri leteckej doprave je potrebné prísť na letisko aspoň dve a pol hodiny pred odletom a hraničnú kontrolu absolvovať čo najskôr.

Zmeny súvisia s novou právnou úpravou Európskej únie a platia v každej členskej krajine. Je to odozva na teroristické útoky spáchané v posledných rokoch v členských štátoch. Cieľom je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov presúvajúcich sa cez
vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi EÚ.

Aktuálne informácie aj o hraničných kontrolách sú publikované tiež na oficiálnej stránke na Facebooku www.facebook.com/policiaslovakia.