piatok 19. mája 2017

Trend: Inteligentné parkovanie
Podľa prieskumu PosAm by 82% ľudí využívalo parkovaciu aplikáciu na vyhľadanie miesta a úhradu parkovného. A 74% majiteľov parkovacích miest by ich zdieľalo v čase, kedy ich nevyužívajú. Navigáciu do cieľa cesty pri šoférovaní už dnes pravidelne využívajú tri štvrtiny vodičov.

Obce a mestá by už v blízkej budúcnosti mohli namiesto parkovacích služieb a automatov využívať mobilnú aplikáciu a senzory obsadenosti parkovacích miest. Na 28. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) bol predstavený pilotný parkovací systém založený na princípe internetu vecí (IoT). Jeho hlavnými časťami sú mobilná aplikácia pre vodičov a správcovská aplikácia pre prevádzkovateľa parkoviska, napríklad obec. Systém ďalej využíva bezdrôtové senzory obsadenosti parkovacieho miesta.

V reálnom čase dostupné informácie o obsadenosti parkovacieho miesta umožnia jeho efektívnejšie využívanie, kontrolu aj spoplatňovanie. Vodiči si budú môcť zarezervovať voľné miesto, navigovať sa naň a prostredníctvom mobilnej aplikácie komfortne za parkovanie zaplatiť. Systém umožní zdieľať parkovacie miesta v čase, kedy nie sú ich majiteľmi obsadené. Okrem skrátenia času, ktorý dnes vodiči strácajú pri hľadaní parkovacieho miesta, sa obmedzia emisie, zvýši sa dostupnosť parkovacieho priestoru a zníži sa množstvo nevyužívaných parkovacích miest. Systém dokáže čiastočne nahradiť aj služby parkovacích služieb a automatov. Využívanie mobilnej aplikácie by mohlo pomôcť zvýšiť platobnú disciplínu vodičov, ktorá sa dnes pohybuje v rozmedzí iba 40 až 60%.