streda 20. decembra 2017

Radíme: Inteligentné darčeky

Smart zariadenia nás dokážu prepojiť s virtuálnym svetom, sledovať naše životné funkcie, poskytujú zábavu, uľahčujú chod domácnosti či prácu. Ak ste sa rozhodli tento rok darovať  smart darčeky, mali by ste myslieť aj na ich bezpečnosť. 

Viacero prieskumov už poukázalo na zraniteľnosť a slabú úroveň bezpečnosti inteligentných vychytávok. Z 8 náhodne vybraných IoT zariadení (od smart žehličky až po inteligentný baby monitor) bola napokon polovica ľahko heknuteľných len kvôli slabým heslám. Nehovoriac o celkovej bezpečnosti. Len jediné z testovaných zariadení totiž spĺňalo bezpečnostné požiadavky. Nedávno sme tiež mali možnosť sledovať, že hrozby číhajúce na inteligentné zariadenia už nie sú len hypotézou. Zlomový DDoS útok v roku 2016 pomocou rozsiahlych botnetov zasiahol rekordný počet routrov, IP kamier, tlačiarní a ďalších zariadení.

Pre nákup smart vianočných darčekov odborníci z Kaspersky Lab odporúčajú 3  základné pravidlá:
1. Skôr, než sa rozhodnete kúpiť vybrané IoT zariadenie, skúste sa poobzerať po internete, či nenájdete negatívnu recenziu alebo informácie, ktoré upozorňujú na riziká či zraniteľnosť  zariadenia.
2. Nie vždy sa vyplatí nakupovať najnovšie modely. Popri štandardných chybách, ktoré sa bežne vyskytujú v nových technológiách, môžu zariadenia obsahovať bezpečnostné chyby, ktoré ešte neboli objavené. Odporúča sa preto vybrať si radšej produkt, ktorý prešiel už niekoľkými softvérovými aktualizáciami.
3. V momente, kedy sa rozhodnete, ktorú časť svojho života urobíte „inteligentnou“, zvážte bezpečnostné riziká. Ak sa vo vašej domácnosti nachádza veľa predmetov materiálnej hodnoty, odporúčame zabezpečiť domácnosť profesionálnym bezpečnostným systémom, alebo pri najmenšom nastaviť také bezpečnostné opatrenia, ktoré by minimalizovali riziká.