streda 20. decembra 2017

SR: Pracovný trh

Trh práce na Slovensku v tomto roku charakterizovala aj expanzia v oblasti IT.  Na nové investície a vznik projektov reagoval pracovný trh nielen v hlavnom meste, ale aj v ostatných regiónoch Slovenska.  

Podľa analýzy Grafton Slovakia uchádzačom o prácu naďalej ponúka lepšiu vyjednávaciu pozíciu Bratislavský kraj, kde sa očakáva sa kontinuálne vysoký dopyt zamestnávateľov po IT developeroch so znalosťou programovacích jazykov. Otvorené sú tiež pozície v oblasti výroby, napr. operátori výroby. Z oblasti ekonomiky sú často vyhľadávanými pozíciami, napr. junior s požiadavkou na ekonomické vzdelanie a znalosťou anglického jazyka či nemeckého jazyka. Zamestnávatelia susediaceho Trnavského regiónu otvárajú najčastejšie pozície v oblasti manažmentu kvality, napr. inžinier kvality so skúsenosťou s prácou s dodávateľmi, obchodný zástupca v oblasti techniky, procesný inžinier so skúsenosťou s výrobnými procesmi.

V Trenčianskom a Žilinskom kraji je vysoký dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov z oboru priemyselnej výroby, automobilového priemyslu, konštruktér, IT špecialisti, kvalifikovaní špecialisti vo výrobe, napr.  inžinier kvality, procesný inžinier, operátor kvality, konštruktér. Zamestnávatelia Nitrianskeho kraja vyhľadávajú pracovné sily z oblasti IT, výrobného sektora a financií, napr. operátor výroby, skladník, nástrojár, technológ, projektový manažér. Nezaostávajú ani účtovník, referent odbytu, administratívny asistent, BOZP technik. Z manažérskych vedúcich pozícií sú to finančný riaditeľ, majster výroby, vedúci výroby, manažér prevádzky. V súvislosti s investíciou Jaguar Land Rover boli v roku 2017 dopytované najmä odborné stavebné pozície súvisiace so stavbou závodov v Nitre, ďalej rádové operátorské pozície pre výrobne spoločnosti najmä v sektore automotive, odborné technické a špecializované pozície, ako aj riadiace pozície.

Aj v Košickom  a Prešovskom kraji je vysoký dopyt po vysokoškolsky vzdelaných uchádzačov o prácu v obore informatiky, napr. Java programátor, iOS/Android programátor, ďalej v odbore manažment kvality – inžinier kvality, logista či procesný inžinier. Vytvárajú sa taktiež pracovné pozície v odbore ekonomika a financie, napr. mzdový účtovník, účtovník hlavnej knihy, účtovník pohľadávok so znalosťou minimálne jedného cudzieho jazyka. Oblasť ľudských zdrojov má otvorené pozície pre recruiterov, HR business partnerov. Veľké uplatnenie si tu nájdu i stredoškolsky vzdelaní uchádzači o prácu, ktorí sa chcú zamestnať ako napr. technik elektroúdržby, nástrojár, CNC operátor.