piatok 16. marca 2018

Platy: Najmenej rástli predavačkám

Priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR medziročne vzrástla zhruba o 4%. Prieskum KRUK ukázal, že na tomto trende profitujú predovšetkým zamestnanci z dopravného sektora (31%) a finančníci (29%), ktorým sa za posledné tri roky príjem zvýšil najviac. 

Pokles príjmu naopak uvádza 40% ľudí zamestnaných v stavebníctve a zhodný počet ľudí vo finančnom sektore. Pri porovnaní výsledkov s ostatnými sektormi respondenti zaznamenali nielen jeden z najväčších rastov príjmov za posledné tri roky, ale zároveň početná časť uviedla výrazný pokles. V štátoch, ktoré čelia ekonomickým problémom (napr. Taliansko a Španielsko) výrazne klesajú platy predovšetkým zamestnancom v odbore služieb, stavebníctva a dopravy. V týchto krajinách uvádza pokles príjmov viac než 50% respondentov zo zmienených odborov.

Zvýšenie príjmov často vedie k zníženiu obozretnosti voči dlhom a ich splácaniu. Ľudia získajú pocit, že si môžu dovoliť viac utrácať, a tým sa aj viac zadlžiť. V prípade straty zamestnania alebo dlhodobej choroby, čo sú najčastejšie dôvody finančných problémov, im ale môžu chýbať prostriedky na splácanie dlhov aj bežnú prevádzku domácnosti. Najlepšou prevenciou je priebežné vytváranie finančnej rezervy aspoň vo výške trojmesačného platu. Jednotlivé profesie nakladajú so zvýšeným príjmom odlišným spôsobom. Pokiaľ sa zvýši mzda zamestnancom v doprave a vo financiách, 37%, resp. 30% respondentov ju použije na splácanie dlhov. Viac šetriť začnú pracovníci IT (46%) a bankári (36%), zamestnanci z IT sektora a služieb však zvýšený príjem tiež intenzívnejšie utrácajú. Zamestnanci v sektore služieb (30%) začnú po zvýšení platu menej plánovať nákupy a míňajú spontánnejšie.