štvrtok 15. marca 2018

Technológie: Príležitosť na rast

Manažment súkromných spoločností vníma budúcnosť ich firiem v najbližších dvoch rokoch optimisticky. Hlavným dôvodom je globálny rast svetovej ekonomiky, ktorý nastal prvýkrát po desiatich rokoch. 

Dve tretiny vrcholových manažérov tak veria, že príjmy spoločností budú v tomto roku rásť. Potvrdil to prieskumu Deloitte Private: Globálne perspektívy súkromných spoločností: plány, priority a očakávania (Global perspectives for private companies: Plans, priorities, and expectations). Hoci súkromné spoločnosti na celom svete pociťujú optimizmus, prieskum odhalil aj niekoľko rozdielov, týkajúcich, sa najväčších rizík rastu v jednotlivých regiónoch. „Napríklad respondenti v regióne EMEA, kam patrí aj Slovensko, považujú za najväčšiu výzvu nábor zamestnancov“, vysvetlil Patrik Ferko. Aby firmy prekonali neustále výzvy v oblasti náboru, naplnili svoje rastúce potreby pracovnej sily a podporili udržanie zamestnancov, 42% z nich plánuje v najbližšom roku investovať do školení pre svojich zamestnancov a 31% do rozvojových programov pre lídrov.

Napriek celosvetovo rastúcej ekonomike respondenti z jednotlivých regiónov vnímajú aj niektoré hrozby, napr.  menové výkyvy, slabší dopyt na domácom trhu, prísnejšie regulačné požiadavky a technologické náklady. Reakciou je zvyšovanie produktivity, zameranie sa na vývoj nových produktov a služieb a dosahovanie rastu na existujúcich trhoch. Nárast príjmov vzhľadom na vývoj na medzinárodných trhoch pritom očakáva 27% respondentov.

V ére rýchleho rozvoja technológií využívajú súkromné spoločnosti zmeny v digitálnej oblasti na náskok pred konkurenciou. Dve tretiny respondentov spája technologický pokrok s novými príležitosťami a pozitívnymi výsledkami. Existuje vščak aj niekoľko negatívnych vplyvov, ktoré zmeny so sebou prinášajú: zmeny v očakávaniach klientov, makroekonomické zmeny či zmeny v regulácii. Takmer polovica respondentov je presvedčená, že trh v najbližších rokoch zmenia netradiční konkurenti.

Napriek obmedzenej aktivite v oblasti fúzií a akvizícií v minulom roku, prieskum naznačuje ich možný návrat ako nástroj strategického rastu. V budúcom roku 42% respondentov predpokladá možnosť akvizície či fúzie, zatiaľčo 26% respondentov očakáva, že sa stanú jej cieľom.