piatok 16. marca 2018

e-Formuláre: Daňové priznanie

Na podanie daňového priznania a zaplatenie dane za rok 2017 zostávajú necelé tri týždne, termín uplynie 3.apríla. Daňové priznanie k dani z príjmov je povinné pre zdaniteľné príjmy prevyšujúce 1.901,67 eura. 

Lehota na podanie daňového priznania je do 31. marca. Nakoľko tento deň pripadne na sobotu a navyše Veľkonočné sviatky, posledným dňom na podanie daňového priznania je utorok 3.apríla 2018. Podanie daňového priznania je možné aj odložiť, a to o 3 mesiace, resp. až o 6 mesiacov v prípade, ak súčasťou jeho príjmov sú zdaniteľné príjmy zo zahraničia. O odklad je možné požiadať len na predpísanom tlačive (Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania), dostupné na portáli finančnej správy.  Oznámenie o predĺžení lehoty je potrebné podať do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania. O odklad nemôže požiadať daňovník v konkurze alebo v likvidácii. Daňovník v oznámení uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, pričom v tejto novej lehote je daň aj splatná.

Daňové priznanie sa podáva na daňovom úrade, resp. jeho kontaktom mieste osobne, poštou alebo elektronicky. Od 1.1.2018 je elektronické podanie daňového priznania povinné už aj pre všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri a ich zástupcov. Všetky typy daňových priznaní sú dostupné v Katalógu formulárov.  Ak na komunikáciu s finančnou správou využívate elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), je potrebné mať preinštalovaný platný certifikát vydaný po 1.novembri 2017. Dovtedy platné certifikáty boli totiž Ministerstvom vnútra SR zneplatnené. Podania podpísané zneplatneným certifikátom totiž systém nemôže prijať. Výmena sa realizuje v klientskych centrách okresných úradov, rovnako ako na oddeleniach vydávania dokladov okresných riaditeľstiev Policajného zboru (OR PZ).

Do celkových zdaniteľných príjmov patrí akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený, vrátane príjmu dosiahnutého zo zdrojov v zahraničí. Daňové priznanie nemusí podať ten daňovník, ktorý dosiahol v príslušnom zdaňovacom období iba príjmy zo závislej činnosti na území SR a požiadal svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.