utorok 30. októbra 2018

IFR World Robotics Report: 114 % nárast predaja priemyselných robotov za posledných 5 rokov


Výročná správa World Robotics Report (publikovaná Medzinárodnou federáciou pre robotiku International Federation of Robotics, IFR na tohtoročnom stretnutí World Robot Summit v Tokiu) uvádza, že v období 2013 – 2017 došlo k rastu globálneho predaja priemyselných robotov o 114 %. V ďalších troch rokoch, t. j. až do roku 2021, by mal trh rásť priemerne o 14 % ročne.


Tohtoročný report IFR zdôrazňuje rad inovatívnych technológií, ako je napríklad spolupráca človeka so strojom alebo jednoduché programovanie, ktoré umožňuje zlepšiť produktivitu výroby a rozšíriť portfólio robotických aplikácií. Správa zmieňuje rastúci dopyt po robotickej automatizácii hlavne v automobilovom priemysle, elektrotechnickom odvetví a v kovospracujúcom priemysle. Medzi 5 najväčších trhov sa radí Čína, Japonsko, Južná Kórea, USA a Nemecko, ktoré spolu reprezentujú 73 % celkových globálnych dodávok robotov v roku 2017. Na Slovensku došlo v roku 2017 k 17 % nárastu prevádzkovaných priemyselných robotov, pričom hustota sa zvýšila na 151 robotov na 10.000 pracovníkov.

Koncept kolaboratívnej robotiky je základom spolupráce človeka a stroja namiesto obyčajného nahradenia človeka robotom. „Aj na Slovensku, resp. v celej strednej a východnej Európe sme dnes svedkami dramatického rastu dopytu po kolaboratívnych robotoch“, povedal Slavoj Musílek: „Rast registrujeme naprieč všetkými kľúčovými sektormi, ale čo je hlavne potešujúce, je enormný rast záujmu o využívanie výhod ľahkých, flexibilných kolaboratívnych robotov zo strany malých a stredných podnikov (SMB). Aj malé firmy tak dnes vďaka tomu využívajú v praxi výhody automatizácie a posilňujú svoju konkurencieschopnosť na lokálnych aj globálnych trhoch, a to hlavne vďaka zvyšovaniu efektivity, produktivity, kvality a finančných prínosov z dôvodu rýchlej návratnosti investície. A v neposlednom rade im roboty pomáhajú eliminovať negatívny dopad nedostatku pracovných síl.“