štvrtok 4. októbra 2018

Radíme: Správne skladovanie pneumatík

Už čoskoro bude opäť nutné vymeniť letné plášte za zimné a nepoužívanú sadu uskladniť. O pneumatiku, ak nemá prísť o svoje vlastnosti a aby vydržala čo najdlhšie, je však potrebné sa aj dobre postarať a to najmä pri jej uskladnení.
   
Dôležité je začať umývaním a po sezóne pneumatiky riadne očistite, nebojte sa kefy, saponátov ani vody. Nielen, že sa s pneumatikami potom bude lepšie manipulovať, ale predĺžite tým aj ich životnosť. Plášte sa musia následne dobre vysušiť a uložiť, ideálne zabalené v igelitových vreciach, na miesto, kam nesvieti slnko, do chladu a sucha. Ideálna teplota je okolo 10 - 15 stupňov Celzia. Vhodne uložené pneumatiky starnú oveľa pomalšie, ako keby boli týmto faktorom vystavené", radí Aleš Langer.
   
Okrem dodržiavania základných pravidiel pre skladovanie je rozdiel aj v tom, či sa odkladajú len plášte, alebo celé kolesá. V prípade samotných pneumatík odborníci odporúčajú ukladať ich nastojato a pravidelne pootáčať. Naopak, pri uskladnení celých kolies aj s ráfikmi je odporúčané ich uskladňovať naležato, prípadne v závese. Dôležité je, aby pneumatiky boli rovnomerne zaťažené, a preto by sa mali približne po mesiaci popremiestňovať.

Pri skladovaní nepoužívaných plášťov nezabúdajte na bezpečnosť. Pneumatika je veľmi horľavý, ťažko uhasiteľný materiál. Pri jej horení sa uvoľňuje veľké množstvo tepla, čo môže viesť k porušeniu statiky objektu alebo dokonca aj k jeho zrúteniu. Okrem toho dochádza pri horení k veľkému vzniku splodín, ktoré napríklad v pivniciach obytných domov sťažujú zásah hasičov aj evakuáciu obyvateľov. Niet preto divu, že skladovanie pneumatík v spoločných priestoroch obytných domov býva často obmedzené alebo dokonca úplne zakázané", uzatvára Langer.