štvrtok 6. decembra 2018

Aktuálne: Prečo IT špecialisti menia zamestnanie


Najčastejším dôvodom, pre ktorý slovenskí IT odborníci uvažujú o zmene zamestnávateľa, nie sú peniaze a už vôbec nie benefity. Ak sú otvorení novým pracovným ponukám, je to hlavne preto, že hľadajú zaujímavejšiu pracovnú náplň (86 %) a možnosť naučiť sa niečo nové (78 %).

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Mentor Partners a portálu robime.it., do ktorého sa počas 3 týždňov na prelome októbra a novembra zapojilo 617 slovenských itečkárov a itečkáriek. Vyšší plat býva pre IT odborníkov až tretím najčastejším dôvodom pre zmenu zamestnávateľa. Ide o dôležité, ale zďaleka nie jediné ani rozhodujúce kritérium. Má iba o málo vyššiu váhu ako technológie, s ktorými by na novom mieste pracovali. Benefity sú až na ôsmej priečke. Iba menšinu pri zvažovaní novej pracovnej príležitosti zaujíma, aká je firma veľká a či tam už majú známych alebo kamarátov.

Poznanie, čo itečkári pri zvažovaní nových pracovných príležitostí chcú a čo im naopak vadí, je pre zamestnávateľov mimoriadne dôležité, keďže na slovenskom pracovnom trhu chýba podľa odhadov IT Asociácie Slovenska (ITAS) dlhodobo viac ako 10 tisíc itečkárov. Chronický nedostatok IT ľudí zintenzívňuje bitku firiem o odborníkov a podporuje veľkú fluktuáciu. Za posledný rok na Slovensku v oblasti IT zmenilo prácu vyše 40 % respondentov, pričom tri štvrtiny z nich si vyberali z dvoch až piatich ponúk. Jedným z najčastejších zdrojov frustrácie itečkárov na trhu práce sú HR pracovníci, ktorým chýba prehľad v IT, alebo nie sú dostatočne informovaní o prezentovanej firme, náplni práce či plate. Až 87 % kandidátov od recruitera očakáva orientáciu v IT a 75 % by privítalo aj schopnosť vyhodnotiť IT kompetencie uchádzača o prácu. Takmer 50 % respondentov si myslí, že recruiterom na nich nezáleží, nemajú dostatok informácií o prezentovanej firme a náplni práce.