utorok 2. júla 2019

EU: Leto filmovej klasiky

Až do konca septembra t. r. si návštevníci na mnohých miestach v 13 krajinách Európskej únie (EÚ), a to v malých mestách aj metropolách, budú môcť zdarma pozrieť klasické európske filmy v rámci podujatí  Sezóny klasických filmov.

Sezóna klasických filmov sa začala na filmovom festivale v Bologni prehliadkou viacerých reštaurovaných filmových diel natočených jednou z prvých farebných filmových techník, systémom Chronochrome štúdia Gaumont. Medzi klasickými filmami, ktoré bude možné zhliadnuť počas filmovej sezóny, nájdeme niektoré z najznámejších titulov svetovej kinematografie – napríklad film Metropolis v réžii Fritza Langa z roku 1927, dielo Francoisa Truffauta s názvom Nikto ma nemá rád (Les quatre cents coups) z roku 1959 a film Kino Raj (Cinema Paradiso) z roku 1988 z dielne Giuseppeho Tornatoreho.

K ikonickým miestam, ktoré sa na istý čas stanú filmovými stánkami, patrí Aristotelovo námestie v gréckom Solúne, kaštieľ v írskom meste Kilkenny a hlavné námestie Piazza Maggiore v talianskej Bologni. Úplný program sezóny je k dispozícii tu.