pondelok 12. augusta 2019

On-line: No More Ransom

Ransomware, špecifický druh škodlivého softvéru,  zašifruje dáta obete, prípadne jej uzamkne počítač. Obete môžu útok nahlásiť priamo prostredníctvom webového portálu No More Ransom, ktorý je prepojený na národné bezpečnostné zložky jednotlivých krajín evidovaných v Europole.

Za prístup k zakódovaným súborom požadujú kyberzločinci výkupné. Aby sme sa vyhli on-line podvodu, polícia radí uchovávať zálohy off-line, udržiavať softvér aktualizovaný, používať antivírus a byť opatrný pri klikaní na prílohy a pri návšteve neznámych webových stránok. Do boja proti on-line podvodom sa zapojila aj slovenská polícia a spolu s ďalšími partnermi sa pričinili o úsporu 108 miliónov dolárov. Čím viac subjektov bude podporovať projekt No more Ransom, tým budú lepšie výsledky. Pri objavení a získaní danej vzorky škodlivého malvéru polícia pošle uvedenú vzorku Europolu, ktorý ju zaeviduje vo svojich databázach.

Národná jednotka holandskej polície pre high tech kriminalitu, Európske centrum pre boj proti počítačovej kriminalite Europolu a spoločnosť McAfee zastrešujú projekt No More Ransom ako nekomerčnú iniciatívu. Cieľom je pomôcť obetiam ransomwaru získať späť ich zašifrované dáta bez toho, aby museli platiť zločincom. Projekt je dostupný aj pre slovenských používateľov internetu.