pondelok 12. augusta 2019

Radíme: Kolaps z tepla

Dostatočný pitný režim pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejší sú však deti, seniori a chronickí pacienti. 

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je dôležité konzumovať nápoje, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Vhodné sú preto minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Nápoje by, naopak, mali obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože ten zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Teplota nápojov sa odporúča v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia.

Pri nevyhnutnom pobyte vonku nezabúdajte na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.