streda 9. októbra 2019

Novinka: 365-dňová diaľničná známka

Od februára budúceho roku budú môcť vodiči využiť na Slovensku nový typ diaľničnej známky. K existujúcej ročnej, mesačnej a desaťdňovej pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude stanovená rovnako ako pri ročnej známke na 50 eur a platiť bude od polnoci prvého dňa zakúpenia. 

Dodatočná, 365-dňová diaľničná známka je určená predovšetkým pre ľudí, ktorí si kúpia auto v priebehu roka a chystajú sa intenzívne využívať diaľnice a rýchlostné cesty. Vodiči, ktorí sa rozhodnú využiť ročnú kalendárnu známku budú mať aj naďalej možnosť využívať ju trinásť mesiacov s jednoducho zapamätateľným dátumom, kedy si ju treba obnoviť. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zároveň upozorňuje, aby vodiči pri nákupe nového typu známky vždy uvádzali svoje kontaktné údaje. Iba tak môžu byť v budúcnosti automaticky upozornení, že sa im končí jej platnosť a pomôže im to vyhnúť sa pokute.

V roku 2019 si prvýkrát od spustenia elektronickej diaľničnej známky viac ako polovica vodičov kúpila diaľničnú známku elektronicky a nie na pumpách. To je jeden zo základných predpokladov, aby ľudia korektne vyplnili svoje kontaktné údaje a boli automaticky upozornení na blížiaci sa koniec jej platnosti.