pondelok 7. októbra 2019

Trend: Investície podnikov do výskumu a vývoja

Novela Zákona o dani z príjmov motivuje spoločnosti viac investovať v oblasti výskumu a vývoja. Zvýšením hodnoty odpočtu sa odstránil jeden z výrazných faktorov, ktoré viaceré podniky podľa prieskumu Deloitte považovali za limitujúci.

Od roku 2019 si môžu firmy a podnikatelia uplatniť odpočet výdavkov spojených s činnosťou výskumu a vývoja vo výške 150 % a od roku 2020 dokonca 200%. Aktuálna nižšia miera podpory, ktorá firmám prináša úspory vo výške 21%, tak v roku 2020 stúpne a podniky budú môcť dosiahnuť úsporu až 42%. „Nakoľko výsledky každoročného prieskumu spoločnosti Deloitte Central Europe, ktorého cieľom je analýza súčasných trendov a identifikácia hlavných prekážok pri väčších investíciách do výskumu a vývoja potvrdili, že nízka miera podpory bola vyhodnotená ako jeden z najlimitujúcejších faktorov realizácie väčšieho objemu aktivít v oblasti výskumu a vývoja, k tejto zmene sme vyzývali už dlhšiu dobu“, vysvetli Martin Rybár. Až pre 87 % opýtaných v prieskume by bolo zvýšenie odpočtu motiváciou na jeho využitie, a čo je ešte dôležitejšie, až 66 % spoločností by na základe toho chcelo rozšíriť svoje aktivity v tejto oblasti.

Prenos uplatnenia tohto nároku bude možný počas piatich po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, čím sa odpočet stáva dostupnejším aj pre začínajúce spoločnosti, ktoré v začiatkoch činnosť nemusia vykazovať dostatočný daňový základ. Odpočet je veľmi transparentným nástrojom podpory. Spoločnosť, ktorá splní zákonom stanovené podmienky, má automaticky na takúto podporu nárok, v praxi teda nepodlieha schvaľovaciemu procesu. Aj to sú pre spoločnosti motivujúce faktory. „Kým inovatívnosť ekonomiky je vo veľkej miere viazaná na výdavky na výskum a vývoj, úspech krajiny v inováciách nezávisí len od nich. Slovenské spoločnosti už čoskoro nebudú schopné zakladať svoju konkurenčnú výhodu len na lacnej pracovnej sile. Zatraktívnením tohto inštitútu dôležitou novelou zákona budú spoločnosti motivované ďalej rozširovať na Slovensku svoje výskumno-vývojové aktivity a vytvárať nové pracovné miesta pre vysokokvalifikovaných odborníkov“, uzavrel Rybár.