štvrtok 21. novembra 2019

SR: Pomoc obetiam

Ministerstvo vnútra SR pripravilo deň otvorených dverí (DOD) v informačných kanceláriách pre obete trestných činov. Tie fungujú od vlaňajška v každom krajskom meste na Slovensku. Ako prvá otvorila svoje dvere v stredu 20. novembra informačná kancelária na Tomášikovej ulici v Bratislave.

DOD v Nitre bude 21. novembra (Štefánikova trieda 69), v Trnave 22. novembra (Kollárova 8), v Žiline 25. novembra (Janka Kráľa 4), v Košiciach 26. novembra (Komenského 52), v Prešove 28. novembra (Námestie mieru 3), v Banskej Bystrici 3. decembra (Štefánikovo nábrežie 7) a v Trenčíne 4. decembra (Hviezdoslavova 3). Počas podujatia sa verejnosť môže dozvedieť bližšie informácie o národnom projekte, ktorého cieľom je zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a tiež o činnosti a fungovaní takýchto kontaktných bodov. Prizvaní budú tiež odborníci vo viacerých oblastiach, napríklad na právo, psychológiu či sociológiu. 

Projekt kontaktných bodov spustil rezort vnútra vlani v novembri a zriadených je ich osem, teda v každom z krajov. Väčšinou sídlia v klientskom centre alebo v priestoroch okresného úradu v sídle kraja. Poskytujú viaceré služby, napríklad špecializované poradenstvo, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi, právnu pomoc a právne zastupovanie či sociálne a ekonomické poradenstvo. Projekt sa sústredí tiež na zvýšenie počtu subjektov, ktoré sa venujú prevencii kriminality. K dispozícii sú v prípade potreby aj špecialisti z oblasti sociálneho poradenstva, psychológovia, kriminalisti či právnici. Pomoc je primárne určená obetiam z radov seniorov, obetiam nenávistných trestných činov, extrémizmu či obchodovania s ľuďmi. Na projekte by mali participovať aj študenti Akadémie Policajného zboru (PZ) v Bratislave.