piatok 22. novembra 2019

Vianoce 2019: Knihy, ktoré zaujmú

V predvianočnom období prichádzajú na trh dve knižné novinky. Luxusná knižnica doplnila trojicu umeleckých publikácií Nekonečný Leonardo, Dokonalý Michelangelo, Všestranný Raffael monografiou o jedinečnom Michelangelovi Merisimu, alias Caravaggiovi. A úspešná slovenská tenistka Dominka Cibulková oznámila koniec aktívnej kariéry na slávnostnom uvedení svojej biografie.

Caravaggio predstavuje azda jediný prípad v dejinách talianskeho umenia, kde je v jedinej osobe prítomný protiklad medzi prívlastkami agresívny, ľudový, zavrhnutý a vrah na jednej strane a kultivovaný intelektuál, mimoriadne vzdelaný umelec, nábožný a veľkorysý človek na strane druhej. Vo svojich dielach ničí všetko, čo mohlo mať súvislosť s predchádzajúcou kultúrou, aby sa vydal na dobrodružnú cestu po úplne neprebádanom teréne. Caravaggiova technika je exkluzívna, jeho štýl nenapodobiteľný, jeho život kontroverzný. Bol hádavý, arogantný, zúfalý a konfliktný človek, ktorého násilnícke prejavy správania priviedli až k spáchaniu vraždy pri hre. Renomovaní autori v jednotlivých kapitolách približujú, v čom je výnimočná a nezameniteľná Caravaggiova tvorba. Množstvo fotografií mimoriadnej kvality umožňuje pozorovať aj veľmi sugestívne detaily Caravaggiových diel. Väzba je šitá bavlnenou niťou, spevnená plátenným kapitálikom a šiestimi väzmi na koženom chrbte, s razbou zhotovenou zlatou fóliou za tepla. Na väzbe knihy je použitý pergamen, ručne opracovaný a vyhladený korkom podľa postupov používaných v šestnástom storočí.
Na Slovensku vyšiel Pravdivý Caravaggio v limitovanej edícii 250 očíslovaných výtlačkov. Publikáciu je možné zakúpiť iba prostredníctvom exkluzívneho portálu luxusnakniznica.sk
                                                                                                                                               
Knihu najúspešnejšej slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej, v ktorej prezrádza dôvody ukončenia tenisovej kariéry, napísala Andrea Coddington ako jej spoveď s názvom Tenis je môj život. Dominika Cibulková v nej otvorene hovorí o všetkých pádoch a potknutiach, vydretých víťazstvách, vojnách mimo kurtu, ťažkých prehrách či životných križovatkách. Priznáva svoju snahu o dokonalosť na tenisovom kurte, nervozitu, ktorá jej spôsobovala kŕče, depresiu, s ktorou bojovala takmer rok po dosiahnutí najväčšieho úspechu v kariére, priznáva rodinné problémy pre lásku. Milujú ju ľudia na celom svete, ale stala sa aj terčom nenávistných komentárov... Biografiu dopĺňajú desiatky jedinečných fotografií.
Knihu Tenis je môj život vydal IKAR a je súčasťou druhej vlny obľúbeného Knižného kompasu.