pondelok 27. apríla 2020

Upozorňujeme: Malvér aj za menami dídžejov

Hudobné podujatia Coachella, Ultra, SXSW, Glastonbury či Time Warp boli zrušené alebo posunuté na neskorší termín. Viacerí populárni umelci sa tak presunuli do on-line priestoru s využitím streamingových služieb ako Facebook Live, YouTube či Twitch. Používatelia by však mali byť ostražití aj pri sťahovaní hudby. 

Analýza prvej stovky dídžejov podľa magazínu DJ Mag expertami spoločnosti Kaspersky ukázala, že kyberzločinci na šírenie škodlivých súborov najčastejšie používajú mená dídžejov Davida Guettu, Alana Walkera, DJ Snaka, Calvina Harrisa a Martina Garrixa. Dôvod je prostý, snažia sa profitovať zo záujmu fanúšikov elektronickej hudby. Tieto súbory obsahovali viaceré hrozby, vrátane advéru a škodlivých trójskych koní, ktoré sa využívajú na ničenie, blokovanie, úpravu alebo kopírovanie údajov, či narušenie výkonu počítačov alebo sietí. Popularita mena Davida Guettu je celkom jasná – už trinásty rok po sebe patrí podľa magazínu DJ Mag medzi desiatku najslávnejších dídžejov. Spolupráca so známymi umelcami ako Kid Cudi či Nicki Minaj ho ešte viac spopularizovala.

Odporúčania expertov, aby ste aj pri počúvaní svojich obľúbených elektronických interpretov zostali v bezpečí:
  • Dôsledne a radšej dvakrát skontrolujte najnovšie vydanú hudbu svojich obľúbených interpretov, venujte pozornosť názvom skladieb a mixov. Ak sa vám zdá názov súboru podozrivý, alebo ste o tejto skladbe nikdy nepočuli, nesťahujte ju.
  • Pokúste sa sťahovať hudbu z dôveryhodných zdrojov určených na offline počúvanie, ako napríklad Spotify alebo Audiomack.
  • Na zabezpečenie komplexnej ochrany pred množstvom rôznych hrozieb použite spoľahlivé bezpečnostné riešenie.