utorok 28. apríla 2020

Upozorňujeme: Ochranné pomôcky cez internet

Úrad priemyselného vlastníctva SR varuje pred nákupom ochranných prostriedkov z internetu. Falšovaný tovar nespĺňa prísne kvalitatívne požiadavky kladené certifikačnými orgánmi Európskej únie a neposkytuje potrebnú mieru ochrany. 

Ide najmä o on-line nákupy rúšok, respirátorov, testov na zistenie prítomnosti nového koronavírusu v tele, latexových rukavíc, dezinfekčných gélov na báze alkoholu, mydiel, ale tiež farmaceutických výrobkov, antivirotík, antimalarík, vitamínov a doplnkov výživy. 
Predmetom falšovania sa stávajú aj samotné certifikáty osvedčujúce účinnosť či neškodnosť daných výrobkov. 

Upozornenie o zvýšenej kriminalite vydal aj európsky policajný úrad Europol, ktorý registruje nárast podvodov, krádeží a falšovania. Napríklad v apríli t.r. bola na základe spolupráce bezpečnostných agentúr odhalená sieť predajcov falošných tvárových masiek v hodnote 15 miliónov eur, ktoré objednávali zdravotnícke zariadenia. 
 
Väčšina falšovaných výrobkov aj v tomto prípade pochádza z Číny a Indie, ale už neplatí, že takýto tovar prezradí iba podozrivo nízka cena. Spotrebiteľ by mal preto využívať len osvedčené internetové obchody, prípadne kamenné predajne.