pondelok 6. júla 2020

Auto: Bezpečnostné prvky

Nové technológie modernizujú aj automobily, pričom bezpečnosť by mala zostať vždy na prvom mieste. Bezpečnostné prvky a zavádzané technológie musia totiž chrániť všetkých cestujúcich. 

Každé vozidlo musí obsahovať aktívne aj pasívne bezpečnostné prvky, pretože havarijné poistenie vás pred nehodou neochráni. Určite ho však využijete pri riešení spôsobených škôd na automobile. Aktívne bezpečnostné prvky sú najmä moderné technológie ako je brzdový asistent, elektronický stabilizačný program alebo systém hľadania mŕtveho bodu. Aktívne prvky sú tie, ktoré zabraňujú, alebo predchádzajú dopravným nehodám. Bežne už dnes v autách nájdete napríklad: 
  • ABS systém – predchádza zablokovaniu kôl pri brzdení, čím v núdzovej situácii udržuje auto ovládateľné. 
  • BAS systém – brzdový asistent, ktorý zaisťuje rýchlosť a zošliapnutie brzdového pedálu, pričom potom reaguje na kritickú situáciu a dokáže skrátiť brzdnú dráhu až o celých 20 %. 
  • BLIS systém – systém hľadania mŕtveho bodu vodiča upozorňuje na vozidlá alebo ľudí v miestach, ktoré sám nevidí. 
Okrem nich sa v nových vozidlách často nachádza aj adaptívny tempomat, ktorý udržuje vodičom zvolenú rýchlosť a bezpečnú vzdialenosť od vozidiel pred ním, multikolízna brzda, ktorá v prípade nehody auto zastaví bez stlačenia brzdy alebo systém detekcie únavy vodiča. 

Bežné pasívne bezpečnostné prvky sú najmä bezpečnostné pásy a airbagy. Bezpečnostný pás používajte vždy, aj keď idete autom len pár metrov. Aby ste nezabudli, pri nezapnutom bezpečnostnom páse bude v aute svietiť signalizácia, ktorá sa nevypne, dokiaľ si pás nezapnete.  Airbagy sú zabudované do volantu, palubnej dosky a ďalších častí interiéru. Ich primárnym účelom je ochrániť hlavu a trup pri náraze. Bez použitia bezpečnostných pásov, ale svoju účinnosť strácajú, preto idú oba tieto bezpečnostné prvky ruka v ruke.