pondelok 20. decembra 2021

Vianoce 2021: Koľko si priplatíme za oblečenie, elektroniku či hračky?

Na základe údajov Štatistického úradu SR dosiahla inflácia na Slovensku v novembri úroveň až 5,6 %, čo je najvyšší rast za posledných zhruba 17 rokov. Je teda zrejmé, že tohtoročné Vianoce budú drahšie ako tie minuloročné. Pozreli sme sa preto bližšie na to, koľko si priplatíme za niektoré vianočné darčeky a za štedrovečernú večeru.

Pred tohtoročnými sviatkami si pri nákupe vianočných darčekov zväčša priplatíme. Oblečenie a obuv vychádza v priemere o 2 % viac ako vlani. Ide o časté a obľúbené darčeky pod stromček. Väčšina takéhoto tovaru je ale dnes drahšia ako vlani. Za dámske nohavice, kožennú bundu či pánske sako zaplatíme síce len o 1 až 2 % viac, ale napríklad zimné kabáty, pulóvre, pánske obleky a dámske sukne nás vyjdú o 5 až 7 % drahšie ako vlani. Čoraz obľúbenejším darčekom sa stáva elektronika, predovšetkým v čase pandémie, kedy sme sa stali viac odkazaní na on-line svet. Čipová kríza ale viedla k tomu, že niektorých výrobkov je na trhu nedostatok a ich ceny išli výraznejšie nahor. Tablety a smartfóny vychádzajú drahšie v priemere o 3 %, LED televízor o 6 %, počítač takmer o 8 % a za notebook si priplatíme až 13 %. Podobne je to aj s domácou elektronikou a zariadením do domácnosti. Napríklad elektrický kuchynský robot je oproti vlaňajšku drahší o 10 %. A odšťavovač, nová chladnička či rýchlovarná kanvica nás vyjde priemerne o 6 % viac. Nedostatkovým tovarom sa počas krízy stali napríklad aj bicykle. Tie nás tento rok vychádzajú priemerne o 12 % drahšie. A priplatíme si aj pri kúpe hračiek pre najmenších. Plyšové hračky, bábiky, stavebnice, stolové hry či lopty sú oproti minulému roku drahšie o 2 až 6 %. 

Ako sa vyvíjajú ceny potravín pred Vianocami? Potraviny boli v novembri medziročne drahšie až o 4,5 %. Zatiaľčo v prvom polroku ceny potravín medziročne klesali, tak zhruba od júna tempo ich cenového rastu výrazne zrýchľuje. Vianočné nákupy potravín nás teda tento rok vychádzajú v priemere o 4 až 5 % viac ako vlani. Samozrejme ale záleží hlavne od toho, ktoré potraviny zvykneme nakupovať. Napríklad až desiatky percent si priplatíme pri nákupe viacerých druhov zeleniny a ovocia a tiež masla či rastlinného oleja. Pri iných zase dokážeme aj nejaké to euro ušetriť. Analytička Jana Glasová zostavila cenovú hitparádu základných potravín, ktoré pred Vianocami často vkladáme do nášho nákupného košíka. Na čele sa nachádzajú viaceré druhy zeleniny, pričom najvýraznejší medziročný rast zaznamenal petržlen, ktorý je až o 51 % drahší než vlani. Nasleduje maslo s nárastom ceny o takmer 30 %. Cenový rast v rozmedzí 20 až 28 % dosiahli ešte viaceré druhy zeleniny a ovocia – zeler, kiwi, mrkva a kapusta. Dvojcifernému cenovému rastu sa nevyhli ani viaceré mliečne výrobky (okrem masla aj kyslá smotana a syr Eidam). O 9 % drahšie je aj trvanlivé mlieko a jogurty. Tohtoročné sviatky si priplatíme aj napríklad za tradičný zemiakový šalát. Cena zemiakov medziročne vzrástla o 10 % a vajíčka sú drahšie o 11 %. Majonéza a sterilizované uhorky a hrášok vychádzajú o 7 - 8 % viac než vlani. Ceny kaprov síce zo štatistík nepoznáme, ale drahšie ako pred rokom nás tieto Vianoce vychádza aj rybacie filé a filety, a to o 7 %, a mrazené ryby o zhruba 3 %. Lacnejšie si ale budeme môcť na vianočný stôl pripraviť kapustnicu. Znížila sa totiž nielen cena klobásy (o -1 %), ale aj kvasenej kapusty o -4 %. Klesli aj ceny bravčového mäsa, a to o -4 až -6 %. A koľko nás vyjde pečenie vianočných koláčov? Maslo zdraželo o 29 %, rastlinný olej o 22 % o vajíčka aj kvasnice išli hore zhruba o desatinu. Pšeničná múka je drahšia o 8 %, cukor o cca 7 % a rovnako 7 % si priplatíme aj za margarín, včelí med či džem. Hlbšie do vrecka musíme tento rok zväčša siahnuť aj pri kúpe mäsa a mäsových výrobkov. Šunka, šunková saláme a slanina sú drahšie zhruba o 3 %. Ceny kuracieho mäsa išli hore o 4 až 6 %. No a najvýraznejší cenový rast dosiahlo hovädzie mäso, a to o 5 až 9 %. Lacnejšie ako vlani je jedine bravčové mäso, a to o -4 až -6 %. Najvýraznejšie medziročne zlacneli jablká, a to až o -14 %. Pomaranče sú lacnejšie o -9 % a uhorky o -7 %. Približne -6 % ušetríme aj pri kúpe papriky, uhoriek, karfiolu či bravčového karé.