utorok 21. decembra 2021

Aktuálne: Samotesty odhalia aj omikron

Do skladov slovenských štátnych hmotných rezerv smeruje prvá časť dodávky z celkového počtu 10 miliónov kusov antigénových testov, ktoré spĺňajú aj kritériá na samotestovanie a odhalia tiež nákazu variantom omikron. Nákup testov sa realizoval v rámci spoločného obstarávania Európskej komisie. 

Prvých šesť dodávok bude obsahovať 1.530.000 kusov testov, posledná siedma 820.000 kusov testov. Časť testov je určená pre rezort školstva na testovanie žiakov, časť obdrží ministerstvo práce na testovanie klientov aj zamestnancov zariadení sociálnych služieb a testy obdrží tiež ministerstvo zdravotníctva na testovanie v nemocniciach či podriadených inštitúciách. Testy sú určené aj na účely testovania zamestnancov policajného zboru, okresných úradov či v ozbrojených silách. Testy prichádzajú na Slovensko v praktickom balení po 5 kusoch, čo ocenia najmä v školách, kde ich doteraz museli rodičom a žiakom rozdeľovať ručne z väčších balení.

Výhodou testov je vyšší komfort pri šetrnom odbere vzorky z prednej časti nosa, ktorý si zvládne urobiť každý sám, pričom dokáže zachytiť všetky doposiaľ známe varianty koronavírusu. Samotesty je dôležité použiť už pri prvom podozrení na ochorenie a takýmto zodpovedným prístupom pomáhať brániť ďalšiemu šíreniu vírusu.