štvrtok 23. decembra 2021

Upozorňujeme: Zdavie ohrozujúca kozmetika - aktualizované

Na výskyt nových nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré boli nahlásené do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) upozornilo Nemecko, Švédsko, Írsko a Francúzsko. Ponúkať sa však môžu aj v iných krajinách a aj cez internet.

Naturalle Multi-Action-Ex - výrobok na zosvetlenie pokožky značky MAKARI (výrobná dávka: Šarža # 814) z Francúzska obsahuje zakázanú látku – hydroquinone (3,67 %). Hydrochinón je určený len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok tak môže spôsobiť kožné alergie. Kontrolný orgán v Nemecku zistil, že výrobky sa predávajú výhradne on-line. Pri objednávke výrobku nie je možné identifikovať číslo výrobnej dávky. Z tohto dôvodu sa predchádzajúce hlásenie rozširuje aj na iné výrobne dávky. Výrobok sa predáva aj na internetovej stránke: https://de.oqqee.com/product-page/sérum-éclaircissant-multi-action.

ISANA Wasserspray Aqua Rossmann – pleťový sprej značky ISANA Rossmann (výrobná dávka: 175240621, 176250621, 188070721, 189080721, 190090721, čiarový kód: EAN 4305615611204) z Francúzska obsahoval baktérie Burkholderia cenocepacia a Ralstonia pickettii. Výrobky môžu predstavovať riziko infekcie pre spotrebiteľov s oslabenou imunitou. Predajca už zastavil predaj uvedených šarží. Spoločnosť Dirk Rossmann GmbH v Nemecku informovala spotrebiteľov prostredníctvom svojej internetovej stránky o možností vrátenia výrobkov.

World Famous Tattoo Ink Warm Peach – farba na tetovanie značky WORLD FAMOUS TATTOO INK (výrobná dávka: WFPRWP192502) zo Spojených štátoch amerických obsahuje aromatické amíny: 4-methyl-m-phenylenediamine (7,1 mg/kg, 0,00071%), ktoré by sa nemali nachádzať vo výrobkoch na tetovanie.

Right Now Brow Thickening Brow Gel – gél na obočie značky Missguided (typ výrobku/číslo výrobku: Light 01, Medium 02, Dark 03, Super Dark 04, výrobná dávka: všetky šarže) z Poľska obsahuje pomnožený počet aeróbnych mezofilných baktérií (Aerococcus viridans, >30000 KTJ/g). Pri kontakte s očami môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko. Prekročený povolený limit pre mikroorganizmy nie je v súlade s požiadavkami normy ISO 17516 pre kozmetické výrobky. Spoločnosť Per-Scent Ltd. v Írsku prijala dobrovoľné opatrenia - stiahnutie všetkých šarží tohto výrobku ponúkaného cez internet: https://www.missguided.eu/.

Soin super éclaircissant – krém na zosvetlenie pokožky značky Caroclair obsahuje Clobetasol propionate 0,04% (hmot.), zakázanú látku podľa európskej legislatávy. Patrí do skupiny kortikosteroidov, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Môže spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy. Výrobok sa predával cez eBay.

V lacting acid 80% - kys. mliečna 80 % značky BINGOSPA (výrobná dávka: 20-019283) z Poľska bola zistená nízka hodnota pH (menšia ako 1) a obsah kyseliny je vyšší než 30 %, chýba tiež návod na použitie. Vzhľadom ku koncentrácii kyseliny mliečnej a nízkej hodnote pH výrobok nie je vhodný pre konečného spotrebiteľa. Vysoké koncentrácie kyseliny mliečnej majú silný dráždivý alebo dokonca leptajúci účinok. Výrobok sa predával cez Amazon.