štvrtok 25. augusta 2022

EU: Nová iniciatíva proti fajčeniu

Európska komisia sa rozhodla zaregistrovať Európsku občiansku iniciatívu (ECI) s názvom „Výzva na dosiahnutie prostredia bez tabaku a prvej európskej generácie bez tabaku do roku 2030“. Organizátori iniciatívy ju vyzývajú, aby navrhla legislatívu, ktorá by zachránila nové generácie pred prepadnutím tabakovej závislosti, aby zakročila proti súvisiacim environmentálnym nebezpečenstvám a proti fajčeniu.

Konkrétnejšie žiadajú Európsku komisiu, aby navrhla právne akty na ukončenie predaja tabakových a nikotínových výrobkov občanom narodeným v roku 2010 a neskôr. Iniciatíva tiež vyzýva na konkrétne opatrenia na dosiahnutie pláží a brehov riek bez tabaku a cigariet, na vytvorenie európskej siete národných parkov bez tabaku a cigariet, na rozšírenie vonkajších priestorov bez výparov,

Keďže táto európska iniciatíva občanov spĺňa formálne podmienky, Európska komisia sa domnieva, že je právne prípustná. Po registrácii majú organizátori 6 mesiacov na otvorenie zbierky podpisov. Ak európska občianska iniciatíva dostane do 1 roka 1 milión vyhlásení o podpore z najmenej 7 rôznych členských štátov, Európska komisia bude musieť reagovať. Môže sa rozhodnúť, či žiadosť postúpi alebo nie, a bude musieť vysvetliť svoje odôvodnenie.