štvrtok 25. augusta 2022

Radíme: Nákup vozidla v autobazári

Kúpa auta nepatrí medzi bežné každodenné činnosti, preto je dôležité sa na jeho nákup čo najlepšie pripraviť vopred. Zatiaľčo u nového automobilu predpokladáme, že by mal byť v poriadku, pri nákupe ojazdeného auta môže byť situácia iná. Nové vozidlo má síce dlhú záruku a čistú históriu, no nevýhodou je vysoká obstarávacia cena a hlavne nie je k dispozícii hneď. Pri najviac žiadaných modeloch nie sú výnimkou ani viac ako ročné čakacie lehoty.

Nákupu vozidla spravidla predchádza prieskum ponuky a zúženie výberu na niekoľko modelov. „V päťdesiatich percentách prípadov majú zákazníci auto predvybrané na základe recenzií alebo skúseností. Z toho polovica na výbere trvá, druhá polovica je ochotná svoju voľbu na základe odporúčania prehodnotiť. Len asi štvrtina ľudí prichádza do autobazáru s tým, že si vozidlo nechá odporučiť až na mieste,“ dodáva Petr Vaněček. Pokiaľ sa kupujúci v automobiloch príliš nevyzná, je určite vhodné prizvať na nákup niekoho, kto je schopný urobiť aspoň základnú prehliadku vozidla. Testovacia jazda je rovnako dôležitá a nemali by sme na ňu zabúdať, môže totiž odhaliť mnohé nedostatky, ktoré sa pri obyčajnej statickej kontrole spoznať nedajú.

Na čo sa pri prehliadke vozidla zamerať? Pri exteriéri odborník radí skontrolovať farbu a rovnomernosť laku, ktorého hrúbku je možné overiť špeciálnym meračom. Preverte tiež škáry, spoje karosérie aj uchytenie jednotlivých dielov. V interiéri sa zamerajte hlavne na opotrebovanie volantu, pedálov, radiacej páky, kryty airbagov a vzhľad batožinového priestoru. Pozrite sa aj pod koberce a plastové kryty. Samostatnou kapitolou je motor. Jeho chod by mal byť plynulý, bez akéhokoľvek šklbania. Pri teste je dobré zrýchliť až do maximálnych otáčok. V zábere by nemali byť žiadne oneskorenia alebo straty výkonu. Dôležitá je aj prehliadka podvozku. Zamerajte sa na koróziu výfuku, stav uloženia náprav a ich súčastí. Dobre skontrolujte aj pneumatiky. Akákoľvek nepravidelnosť znamená problém v geometrii či tlmičoch.

Nezabudnite mať so sebou dva osobné doklady. Zídu sa aj v prípade, že vozidlo kupujete na úver, čo je dnes vo väčších autobazároch úplne bežný spôsob nákupu. Zároveň sa odporúča sledovať rôzne zľavové akcie.