streda 15. februára 2017

Radíme: Zlaté pravidlá úverov
Rozmýšľate práve o úvere? Skôr než vás zláka reklama, osvojte si zlaté pravidlá správneho úverovania.

1. Vec, na ktorú si beriete úver, by mala mať dlhšiu životnosť než je splatnosť úveru.

2. Nesiahajte po prvej ponuke. Na trhu je vždy niekoľko alternatív. Dajte si pripraviť viacej ponúk a vyberte tú najvýhodnejšiu. O výhodnosti úveru nerozhoduje len samotná výška úrokovej sadzby, ale viacero iných dôležitých parametrov. Aj na internete sú k dispozícii úverové kalkulačky, ktoré môžu uľahčiť vaše rozhodovanie.

3. Zmluvu si poriadne preštudujte pred jej podpisom, neprehliadnite žiaden detail. Nikdy nevynechávajte časti označené hviezdičkou a prečítajte si aj poznámky uvedené pod čiarou. Pokiaľ so zmluvou nesúhlasíte, nepodpisujte ju.

4. V prípade akéhokoľvek problému komunikujte s bankou - aj vtedy, keď vám hrozí platobná neschopnosť (spolu s bankou môžete nájsť prijateľné riešenie, ak nebudete komunikovať a nepriznáte problémy, vystavujete sa riziku exekúcie). Ideálne je využiť poistenie úveru pre prípad neschopnosti ho splácať. V prípade straty zamestnania či iných závažných problémov je možné upraviť splátkový kalendár, alebo požiadať o odklad splátok.

5. Popri splácaní úveru si vytvárajte rezervu. Ešte pred požiadaním o úver zvážte, či ste schopní mesačnú splátku zo svojho príjmu splácať. Pokiaľ máte viac úverov, skonsolidujte ich. Z ušetrených peňazí si môžete vytvárať potrebnú rezervu. Tá by mala byť min. vo výške troch mesačných splátok.

6. Viacero úverov si konsolidujte do jedného, aby ste spojením úverov ušetrili na úrokoch a mohli ste si znížiť aj výšku mesačnej splátky. Najčastejšie konsolidujeme bezúčelové pôžičky, povolené prečerpanie na účte či kreditné karty.