pondelok 13. februára 2017


SR: Pokles cien potravín sa postupne zastavuje
Spotrebiteľské ceny sa za minulý rok znížili priemerne o -0,5 % a ceny potravín o -2,8 %. Na jeseň sa ale začal medziročný cenový pokles potravín postupne zmierňovať a v medzimesačnom porovnaní začali ceny dokonca rásť. Naďalej však platí, že potraviny nás vychádzajú v priemere lacnejšie ako pred rokom. Aký vývoj nás čaká v roku 2017? Analýzu pripravila Jana Glasová.  

Slovensko sa počas tohto roka prehupne z deflácie opäť do inflácie. Žiadne prudké zdražovanie nás ale nečaká, v priemere sa odhaduje rast cien mierne nad jedným percentom. Postupne budú rásť aj ceny potravín, podľa údajov OSN sa svetové ceny potravín už zvýšili v januári t.r. Index cien potravín vzrástol na najvyššiu hodnotu od februára 2015, a to predovšetkým kvôli rastúcim cenám cukru, obilnín a rastlinných olejov. Ceny mliečnych produktov a mäsa zostali podľa indexu v podstate stabilné. Pod medziročné zdražovanie potravín sa u nás v tomto roku bude podpisovať aj vyprchanie efektu zníženej DPH na vybrané potraviny a zo svetového hľadiska vyššie ceny ropy. K určitej stabilizácii by následne mohlo dôjsť v letných mesiacoch v súvislosti s novou úrodou. To ale bude závisieť od toho, aká bude.  

Na základe údajov ŠÚ SR najvýraznejší medziročný cenový rast v závere vlaňajška dosiahli viaceré druhy zeleniny a ovocia. Konkrétne uhorky zdraželi až o dve tretiny, cesnak o približne 40 % a karfiol o tretinu. Dvojciferný medziročný rast ceny dosiahol ešte kryštálový cukor, šošovica, hrozno a syr Eidam. Viac ako pred rokom sme ale zaplatili aj za iné druhy ovocia a zeleniny, za klasické rožky, ale tiež napríklad za ryby, slaninu či klobásy. Naopak najviac sa oproti decembru 2015 znížili ceny karotky, petržlenu a kapusty, a to približne o štvrtinu. Menej ako pred rokom sme ale zaplatili aj za viaceré mliečne výrobky vrátane mlieka, masla, smotany, tvarohu, bryndze a rôznych druhov syrov. Ani pri kúpe mäsa sme nemuseli siahať tak hlboko do vrecka ako pred rokom, a to či už sme do košíka vložili bravčové, hovädzie alebo kuracie mäso. Z mäsových výrobkov najvýraznejšie medziročne zlacneli kuracie prsia, a to o zhruba -13 %.